Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Kapuváron nem lesz új adó jövőre sem!

A közélet iránt érdeklődő kapuváriaknak számtalan lehetőség áll a rendelkezésére, ha a város ügyeiről szeretnének tájékozódni. A televízió élő adásai és felvett műsorai, valamint a hetilap, továbbá az internetes felületek rendszeresen megosztják az emberekkel a legfrissebb eseményeket.

Kapuváron nem újdonság, hogy a helyiek csekély létszámban vesznek részt a nyilvános közmeghallgatáson, hisz a korábbi esztendőkben is gyér érdeklődés mellett zajlott a rendezvény. Hámori György semmi kivetnivalót nem talál a jelenségben, mert ismeri a dolog hátterét: a kapuvári önkormányzat az elektronikus és a nyomtatott sajtón keresztül szinte naprakészen tájékoztatja a helyieket, tehát aki figyelemmel követi a híradásokat, úgyis megkapja a választ az időközben felmerülő kérdéseire. A délután három órára tett közmeghallgatásra a munkahelyekről egyébként is nehéz lenne eljönni. Az emberekre általában jellemző, ha rendben találják a dolgokat, csendben maradnak, tehát csak komolyabb problémák esetén emelik fel a hangjukat. A polgármester hozzátette: természetesen gondok itt is akadnak, de megpróbálják a többség közmegelégedésére kezelni a bajokat.

A képviselő akkor tud felelősségteljes döntést hozni, ha napi szinten tisztában van a település pénzügyi helyzetével.
A stabil gazdasági alapokon álló kapuvári önkormányzat komoly pénzügyi gondokkal nem küzd, de Hámori György fontosnak tartja az erről szóló rendszeres tájékoztatást. A szeptember 30-ával bezárólag feldolgozott adatok a következő eredményeket hozták: az iparűzési adó beérkezett, az alapos előkészítésnek és a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően pedig a költségvetés kiadási oldala sem hozott meglepetéseket. Kapuvár jövőre nem emeli fel a jelenleg alkalmazott adókat, ezenkívül új adóforma bevezetésére sem készül.
A kapuvári önkormányzat sokat dolgozott azon, hogy egyetlen állampolgár se tekintse megélhetési formának a szociális segélyt, ezért csak a kritikus élethelyzetbe kerülő személyek számíthatnak nagyobb összegű, tíz-, húsz, esetleg harmincezer forintos támogatásra.
Az önkormányzatok jövőre nagyjából ugyanakkora állami pénzből gazdálkodhatnak, mint az idei esztendőben. Ebből következik, hogy a település megszokott rendben történő működtetéséhez Kapuvárnak, és a hozzá hasonló volumenű városoknak saját forrásaikból is jelentősen hozzá kell járulniuk. Hámori György megjegyezte: Nem fognak eltekinteni a civil szervezetek támogatásától, de némileg ki kell mozdulniuk kényelmi pozíciójukból. Mit hiányol a város vezetője? Úgy véli, a civileknek még jobban kellene törekedniük a pályázatokon való részvételre, mert a projekteken nyert támogatással a tágabb közösségen és önmagukon segítenének. A bevált, népszerű rendezvényeket az önkormányzat jövőre is megtartja, ezenkívül előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy régebbi program felélesztésén, melynek nyilvánosságra hozatalára későbbre tartogatják. Az önkormányzatnak továbbá forrást kell biztosítania az európai uniós beruházásokra, és a kisebb volumenű, saját fejlesztésből megvalósuló fejlesztésekre. Napirenden van az utak és a járdák, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása, ezenkívül az intézményeknél is találnak feladatot bőven.

Beküldés dátuma: 2014. 12. 09.

Kapcsolódó hírek

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play