Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Karate "főpróba" a diákolimpiára

A csornai Arany iskola tornatermében lezajlott rendezvényen tizenhárom klub sportolója jelent meg. A szlovákoktól huszonöt karatéka érkezett a délelőttől estig tartó programra. Horváth Tibor szerint a több órás időtartam azért jó, mert a gyakorlás mellett az erőpróbák is beleférnek. Még a harcedzett karatésoknak is kemény próbatétel az egymás után végrehajtott küzdelmek sorozata, de az edző úgy gondolja, hogy a gyerekeknél nem ez a lényeg, hanem a tréningezés. A helyzet az igazi versenyekre emlékeztet, de a nap során nem hirdetnek győztest és kiesőt sem.
A szituáció olyan mint a főpróba, amelyen a résztvevők sok tapasztalatot szerezhetnek.
Aki miközben látja a többieket, maga is elfárad, jobban összekovácsolódik a társasággal. Aki él és mozog, az minden órában beáll az első tíz percre, utána már csak az, aki folytatni akarja. Ha ahhoz tartja kedve, és persze van még ereje, váltott partnerekkel végigdolgozhatja a hatvan percet. Ha a hosszú rendezvény ideje alatt csak a kötelező küzdelmeket teljesítik a karatékák, már akkor is sokat tettek.
A tizenkét órás küzdelemre azok az ifjoncok is beneveznek, akiknek még csak néhány hónapos múlt van a hátuk mögött. Az avatottabb szemek már itt meglátják, hogy ki az ígéretesebb jelölt, de senkinek sem kell aggódnia, mert mindenki megtalálja a felkészültségének megfelelő párját, akivel aztán gyakorolhat – tájékoztatott Horváth Tibor.
Aki részt vett a tizenkét órás rendezvényen, közelebb kerülhetett a karate öt alapelvéhez, amelyek a következők:  jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom és akarat. A csornai 16 éves Kovács Eszter és 14 esztendős Kovács Ádám nem sajnálja az időt az esti karateedzésekre. Az 5. kyu fokozatnál tartó sportolók öt, illetve hét éve gyakorolnak. A beledi Kronekker Robertának és Horváth Mátyásnak szintén nem teher a karate. Ők a 7 és 8 kyu megszerzésekor a küzdelmet tartották nehéznek, de legalább a fekete övig szeretnének eljutni. A hétéves Sajgó Patrik a kapuvári szakosztályban erősít. Az elsős kisfiú hetente kétszer vesz részt az edzéseken, amit felnőtt koráig szeretne folytatni.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés