Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kelendő ingatlanok Rábatamásiban

Rábatamásiban se eleje, se vége a terveknek, és főleg az uniós pályázatokból realizálnák a nagyobb fejlesztéseket. A településen a programokat a civilek szervezik, amihez az önkormányzat forrást biztosít. A letelepülni szándékozók szabad telket nem találnak, de több az eladó ház.

–Nagy fejlesztésekről nem tudok beszámolni, de pozitívum, hogy stabilan működik a település – foglalta össze a tavalyi évet Spiteller László polgármester. – Kisebb dolgok persze nálunk is történtek. A sportöltöző bővítésének első üteme elkészült, átadását tavasszal tervezzük. A focipályát is felújítottuk, új gyepszőnyeget kapott, de eddig még ritkán használtuk, hogy megerősödjön a fű. Az orvosi rendelő védőnők által használt épületrészénél burkolati cserét hajtottunk végre. Az óvodában szintén apróbb fejlesztések voltak, külső teraszt készítettünk, melynek napvitorláját a nemrég raktuk fel, így a gyerekek védett helyen tartózkodhatnak a szabadban. Új homokozó is készült, így már háromban játszhatnak az óvodások.

A falu vezetése komposztáló létesítésével próbálja elejét venni a nyár végi, ősz eleji szabadtéri égetésnek.
– Komposztáló létesítésével próbáltam elérni, hogy az emberek ne tüzeljék el a kerti hulladékokat, de ez a terv nem sikerült teljesen. Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet: ha jelzik az önkormányzatnak, akár heti kétszer is elszállítjuk a hulladékokat, ami a komposztálóba kerül. Ősszel zsákokat adtunk a lakosságnak – mondta a polgármester.
– Terveink végtelenek, folyamatosan dolgozunk a pályázatokon, amelyeket határidőre be is nyújtunk. Tervezzük az orvosi rendelő rekonstrukcióját: külső hőszigetelését, belső gépészeti felújítását, burkolatcseréjét. Hamarosan beadjuk az óvodai konyha korszerűsítésére összeállított pályázatot. Az ígéretek szerint hamarosan megjelennek a közintézmények energetikai korszerűsítését célzó projekt kiírások is – hangsúlyozta.
Egyelőre nem sikerült forrást szerezni a temetői tónak és az ún. nagyvíznek a rendbe tételére. Rábatamásiban a Béke utca térkövezésének egy szakaszát költséghatékony módon oldották meg. A lakosság igényli, hogy rendben legyen a háza előtti járda, ezért az önkormányzat térítésmentesen adta át az ehhez szükséges térköveket. Saját erőből szeretnék folytatni az útfelújításokat a tavalyi pénzmaradványból. Egyelőre pontos célterületeket nem jelöltek ki, de a legrosszabb állapotban lévő utakat fogják először megjavítani.

A lebontott kultúrház helyén lévő szabadtéri falukemencére is ráfér a javítás, amihez már készülnek a tervek és a pénz is a rendelkezésre áll. Nincs a faluban egy komolyabb rendezvény megtartására alkalmas közösségi tér, amire a közeljövőben sem látnak esélyt – sajnálkozott a polgármester. A sportöltöző bővítésének második ütemét is szeretnénk sorra keríteni. A játszótérre tavasszal gyermekeknek szánt fittnes eszközöket helyeznének el, melyhez bekérték az ajánlatokat.

A település legjelentősebb eseménye az évente megrendezésre kerülő falunap. – A programok szervezésében számíthatunk a nőegyletre és a nyugdíjasklubra. Rendkívül sikeres az egészségnapi rendezvény, ezért idén is tervezzük, de annyi változás történt, hogy több településsel közösen EFOT pályázatot fogunk erre benyújtani – hangzott az interjúban.
Rábatamási két legaktívabb civil szervezete a Jászai László Nyugdíjasklub, valamint a Rábatamási Sportkör. Az idősebbek elsősorban saját szórakoztatásukra jönnek össze, a sportkör pedig a labdarúgó szakosztállyal működik. Összesen négy csapat használja a sportpályát, ezért is fordítottak nagyobb figyelmet a rendbe tételére. A polgármester szerint a foci nemcsak a mozgást szolgálja, hanem nevelési célú, mert általa jó közösségek alakulnak ki. Mérkőzések után nem rohannak haza a játékosok és a nézők, hanem akár estig elbeszélgetnek a sportpályán. Ezért szeretnének ott egy olyan rendezvényteret kialakítani, ahol esős időben is ott maradhatnak a helyiek. A kocsmák szerepe ilyen szempontból csökkent, a fiatalok kevésbé látogatják, viszont a sportpálya környékén szívesen elidőznek.
A nőegylet aktív fiatalasszonyokból áll, de a családanyáknak kevés a szabadidejük, rendezvényeinket mégis maguk bonyolítják: a gyermeknapot, a karácsonyi ünnepet, a falunapot és az egészségnapot. Ilyen szempontból a nőegylet fontos szerepet játszik a közösségépítésben.

A társadalom már nem úgy működik, mint régen, amikor sokat beszélgettek egymással a falusiak. Egyre kevesebb az olyan ház, mely előtt ki lehet ülni a padokra, hogy lakói onnan szemléljék az utcát és az arra haladó embereket, és akikkel szóba elegyedve elbeszélgethetnek. Sok üres ház van a faluban, viszont a meghirdetett ingatlanok sorra elkelnek. Pozitív, hogy fiatalok közül is egyre többen maradnak helyben. A tó környékén nyolc telek kialakítását tervezik, melyeket kedvezményes áron fognak kínálni. A jelenleg üres szociális bérlakásokat fel akarják újítani. Az önkormányzat úgy döntött, a lakásokat és a házat szociális bérlakásként kínálják a fiataloknak öt éves időtartamra. Amennyiben úgy határoznak a bérlők, hogy véglegesen letelepednek a faluban, visszakapják a bérleti díjat. Függetlenül attól, hogy lesz rá igény, vagy sem, jövő januártól családi bölcsőde fog működni az óvodában, segítve a munkába álló anyukákat. A lakosság száma csökken ugyan, de a polgármester abban bízik, hogy néhány évtized múlva megfordul a dolog, mert egyre több az óvodáskorú gyermek

Beküldés dátuma: 2017. 06. 10.

Kapcsolódó hírek

  • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

    Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

További hírek

Hirdetés