Az eredeti szakmája szerint ápolónő, de a rábacsanaki téesz adminisztrátoraként gyesre menő édesanya gondolt egy merészet, és mivel a faluban még nem működött fagylaltozó, nyitottak egyet. Már az elejétől kezdve nagyon jól ment a vállalkozás, de a család a továbblépésen gondolkodott. Mivel főszereplőnk mindig is szeretett sütni, férje biztatására kitanulta a cukrászmesterséget. Győri Ferencné a kétéves esti iskola elvégzése után megkapta a szakmunkás bizonyítványt, és annyira megtetszett neki a foglalkozás, hogy két év múlva letette a mestervizsgát is. Kezdetben Beledre szállították az édességet, de ahogy teltek-múltak az évek, híre ment a sütödének, és ma már harminc-negyven megrendelőjük is van. - Ugyanazokat a házi jellegű süteményeket készítjük, mint amiket otthon a háziasszonyok, csak nagyobb mennyiségben - mondta a riportalany, akinek a fia is elsajátította a mesterséget, sőt, már maga is állított össze recepteket. A pereckészítés nagyon időigényes, szinte egy teljes napot igénybe vesz, mert csak a tészta előkészítése több órás folyamat - közölte Győriné. A két vagy három emeletes menyasszonyi torta díszítése kreatív tevékenység, ráadásul sokszor kétféle ízben kéri a megrendelő. Száz-száznegyven főre is sütnek házi jellegű finomságokat. Előfordultak olyan különleges, egyedi esetek, amikor mell, söröskancsó vagy rendőrsapka formájú tortára fájt a foga a megrendelőnek. Győri Ferencné hol ezt, hol azt a sütit kívánja meg: francia krémest, dobos szeletet, de mivel valamennyit meg kell kóstolnia, kimondott kedvence nincs.
Győri Attila még javában általános iskolai tanulmányait folytatta, amikor a család belevágott a cukrászkodásba. Akkori fejével gondolkodva ennél sokkal fiúsabb hivatást képzelt el magának, de ahogy óhatatlanul is belecsöppent a szakmába, megkedvelte az édes mesterséget. Attila olyan jó alapokat kapott a soproni vendéglátó-ipari iskolában, hogy otthon könnyűszerrel rábízták a feladatokat, ezenkívül édesanyja az újításokat is elfogadja tőle. Néha azonnal, máskor viszont fénykép alapján áll neki a tortakészítésnek, attól függően, hogy mennyire bonyolult azt összeállítani. A fiatalember nem válogat a sütemények előkészítésében, mindegyikkel szívesen foglalkozik, de ha evésről van szó, akkor elsőként a Sacher-tortáért és a somlói galuskáért nyúl. Hétfő a szárazsütemények napja, kedden a piskóta készül, utána pedig a megrendeléseknek tesznek eleget, a hét végén pedig egyeztetik a következő napok teendőit, és kezdődik minden előről. Győri Attila eltökélt, mert szeretné továbbvinni a családi vállalkozást, és úgy tervezi, hogy legalább évente előrukkol egy-egy új süteménnyel. Tavaly a kockára szeletelt csokiálom volt a specialitása, idén tavasszal pedig valamilyen könnyebb, gyümölcsös összetételű édességgel szeretne kedveskedni a megrendelőknek.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 26.
-
Pályaorientációs program Beleden
A Beledi Általános Iskolai is csatlakozott a Talent School programhoz, mely újfajta szemléletet jelent az oktatásban.
-
Pályaorientációs program Beleden
A Beledi Általános Iskolai is csatlakozott a Talent School programhoz, mely újfajta szemléletet jelent az oktatásban.
-
Minél több élmény és csornai siker fűződjön a tekecsarnokhoz!
Aki figyelemmel kísérte a Rábaközi Médiacentrum új csornai tekecsarnokról készült felvételeit, valamint írásos tudósítását, az láthatta, hogy valóban az ország egyik legmodernebb és legszebb tekézője készült el Csornán.
-
Zenés-táncos rendezvénnyel ért véget a nyár Csornán
A csornai Pántlika Táncegyüttes hetedik éve hív vendégeket, hogy velük közösen tánccal és zenével ünnepelje, búcsúztassa el a nyarat.
-
Elindult a 2025/2026-os tanév a kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpontban
Megkezdődött a 2025/2026-os nevelési-oktatási év Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában, ahol szinte már megszokott, hogy folyamatosan emelkedik a beiratkozók száma.
-
A beledi óvodások nyáron a nap nagy részét a szabadban töltötték
A beledi óvodában a nyár folyamán nem változott jelentősen a gyermekek napirendje, és csak az étkezések és a pihenések idejére mentek be az épületbe, mert a nap nagy részét a szabadban töltötték.