Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kényszervállalkozásból indult a szili cukrászat

Az eredeti szakmája szerint ápolónő, de a rábacsanaki téesz adminisztrátoraként gyesre menő édesanya gondolt egy merészet, és mivel a faluban még nem működött fagylaltozó, nyitottak egyet. Már az elejétől kezdve nagyon jól ment a vállalkozás, de a család a továbblépésen gondolkodott. Mivel főszereplőnk mindig is szeretett sütni, férje biztatására kitanulta a cukrászmesterséget. Győri Ferencné a kétéves esti iskola elvégzése után megkapta a szakmunkás bizonyítványt, és annyira megtetszett neki a foglalkozás, hogy két év múlva letette a mestervizsgát is. Kezdetben Beledre szállították az édességet, de ahogy teltek-múltak az évek, híre ment a sütödének, és ma már harminc-negyven megrendelőjük is van. - Ugyanazokat a házi jellegű süteményeket készítjük, mint amiket otthon a háziasszonyok, csak nagyobb mennyiségben - mondta a riportalany, akinek a fia is elsajátította a mesterséget, sőt, már maga is állított össze recepteket. A pereckészítés nagyon időigényes, szinte egy teljes napot igénybe vesz, mert csak a tészta előkészítése több órás folyamat - közölte Győriné. A két vagy három emeletes menyasszonyi torta díszítése kreatív tevékenység, ráadásul sokszor kétféle ízben kéri a megrendelő. Száz-száznegyven főre is sütnek házi jellegű finomságokat. Előfordultak olyan különleges, egyedi esetek, amikor mell, söröskancsó vagy rendőrsapka formájú tortára fájt a foga a megrendelőnek. Győri Ferencné hol ezt, hol azt a sütit kívánja meg: francia krémest, dobos szeletet, de mivel valamennyit meg kell kóstolnia, kimondott kedvence nincs.
Győri Attila még javában általános iskolai tanulmányait folytatta, amikor a család belevágott a cukrászkodásba. Akkori fejével gondolkodva ennél sokkal fiúsabb hivatást képzelt el magának, de ahogy óhatatlanul is belecsöppent a szakmába, megkedvelte az édes mesterséget. Attila olyan jó alapokat kapott a soproni vendéglátó-ipari iskolában, hogy otthon könnyűszerrel rábízták a feladatokat, ezenkívül édesanyja az újításokat is elfogadja tőle. Néha azonnal, máskor viszont fénykép alapján áll neki a tortakészítésnek, attól függően, hogy mennyire bonyolult azt összeállítani. A fiatalember nem válogat a sütemények előkészítésében, mindegyikkel szívesen foglalkozik, de ha evésről van szó, akkor elsőként a Sacher-tortáért  és a somlói galuskáért nyúl. Hétfő a szárazsütemények napja, kedden a piskóta készül, utána pedig a megrendeléseknek tesznek eleget, a hét végén pedig egyeztetik a következő napok teendőit, és kezdődik minden előről. Győri Attila eltökélt, mert szeretné továbbvinni a családi vállalkozást, és úgy tervezi, hogy legalább évente előrukkol egy-egy új süteménnyel. Tavaly a kockára szeletelt csokiálom volt a specialitása, idén tavasszal pedig valamilyen könnyebb, gyümölcsös összetételű édességgel szeretne kedveskedni a megrendelőknek.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés