Az eredeti szakmája szerint ápolónő, de a rábacsanaki téesz adminisztrátoraként gyesre menő édesanya gondolt egy merészet, és mivel a faluban még nem működött fagylaltozó, nyitottak egyet. Már az elejétől kezdve nagyon jól ment a vállalkozás, de a család a továbblépésen gondolkodott. Mivel főszereplőnk mindig is szeretett sütni, férje biztatására kitanulta a cukrászmesterséget. Győri Ferencné a kétéves esti iskola elvégzése után megkapta a szakmunkás bizonyítványt, és annyira megtetszett neki a foglalkozás, hogy két év múlva letette a mestervizsgát is. Kezdetben Beledre szállították az édességet, de ahogy teltek-múltak az évek, híre ment a sütödének, és ma már harminc-negyven megrendelőjük is van. - Ugyanazokat a házi jellegű süteményeket készítjük, mint amiket otthon a háziasszonyok, csak nagyobb mennyiségben - mondta a riportalany, akinek a fia is elsajátította a mesterséget, sőt, már maga is állított össze recepteket. A pereckészítés nagyon időigényes, szinte egy teljes napot igénybe vesz, mert csak a tészta előkészítése több órás folyamat - közölte Győriné. A két vagy három emeletes menyasszonyi torta díszítése kreatív tevékenység, ráadásul sokszor kétféle ízben kéri a megrendelő. Száz-száznegyven főre is sütnek házi jellegű finomságokat. Előfordultak olyan különleges, egyedi esetek, amikor mell, söröskancsó vagy rendőrsapka formájú tortára fájt a foga a megrendelőnek. Győri Ferencné hol ezt, hol azt a sütit kívánja meg: francia krémest, dobos szeletet, de mivel valamennyit meg kell kóstolnia, kimondott kedvence nincs.
Győri Attila még javában általános iskolai tanulmányait folytatta, amikor a család belevágott a cukrászkodásba. Akkori fejével gondolkodva ennél sokkal fiúsabb hivatást képzelt el magának, de ahogy óhatatlanul is belecsöppent a szakmába, megkedvelte az édes mesterséget. Attila olyan jó alapokat kapott a soproni vendéglátó-ipari iskolában, hogy otthon könnyűszerrel rábízták a feladatokat, ezenkívül édesanyja az újításokat is elfogadja tőle. Néha azonnal, máskor viszont fénykép alapján áll neki a tortakészítésnek, attól függően, hogy mennyire bonyolult azt összeállítani. A fiatalember nem válogat a sütemények előkészítésében, mindegyikkel szívesen foglalkozik, de ha evésről van szó, akkor elsőként a Sacher-tortáért és a somlói galuskáért nyúl. Hétfő a szárazsütemények napja, kedden a piskóta készül, utána pedig a megrendeléseknek tesznek eleget, a hét végén pedig egyeztetik a következő napok teendőit, és kezdődik minden előről. Győri Attila eltökélt, mert szeretné továbbvinni a családi vállalkozást, és úgy tervezi, hogy legalább évente előrukkol egy-egy új süteménnyel. Tavaly a kockára szeletelt csokiálom volt a specialitása, idén tavasszal pedig valamilyen könnyebb, gyümölcsös összetételű édességgel szeretne kedveskedni a megrendelőknek.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 26.
-
2026. január 5-étől új helyettes házi- és gyermekorvos látja el a betegeket Beleden
A magyar egészségügy egyik legnagyobb problémája a betöltetlen házi, illetve gyermekorvosi praxisok pótlása.
-
Borsodiné Szabó Judit zenei pályafutásának elismerése a „Kapuvár Városáért Emlékérem”
Borsodiné Szabó Judittal folytatjuk a „Kapuvár Városáért Emlékérem” kitüntetéssel nemrég elismert testvérpár bemutatását, akiket a családi köteléken kívül a zene szeretete és annak magas szintű művelése kapcsol össze a mindennapokban.
-
„Kapuvár Városáért Emlékérem”-mel ismerték el Brandné Szabó Ildikó zenei munkásságát
„Kapuvár Városáért Emlékérem”-mel ismerték el a közelmúltban egy kapuvári testvérpár kimagasló szakmai munkáját.
-
Egész életünk egy nagy advent, hiszen folyamatosan várakozunk valakire vagy valamire
Ezen a hétvégén gyújtjuk meg az adventi koszorú második gyertyáját. Az ünnepek előtti várakozásról, az átélhető öröm perceiről Henczel Szabolcs beledi plébános beszél a Rábaközi Médiacentrum nézőinek.
-
Nagyon szép 2026-os év elé néz a csornai Kossuth Iskola, ahol hamarosan új tanműhely épül
2025. november 12-én ünnepélyes keretek között helyezték el a Soproni Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolájának új tanműhelyének alapkövét.