Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Képviselői és polgármesteri egyeztetés

A beledi intézményekben a szakemberek kiváló munkát végeznek, de az épületek mielőbbi felújításra szorulnak. A térség országgyűlési képviselője és a város vezetője közösen keresik a megoldást.

Gyopáros Alpár és Major Jenő nemrég munkaebéd alkalmával egyeztették gondolataikat. Az országgyűlési képviselő Beled vezetőjének meghívására érkezett a városba, ahol nem először találkozott a helyiek problémáival, illetve a város közéletét meghatározó személyekkel.
– Körbejártuk az önkormányzat által fenntartott intézményeket, de rögtön láttam, hogy elöregedett az épületállomány. Szükség van hazai és európai uniós források bevonására ahhoz, hogy Beled városhoz méltóan tudja fenntartani intézményeit – hangsúlyozta a képviselő. Beled mikrotérségi központnak számít a környéken, épp ezért kiemelten fontos a munkahelyteremtés, melynek egyik módja az ipartelepítés. Ennek legkézenfekvőbb bázisa a volt betonáru területe, ahova várják a vállalkozókat, befektetőket. Az egyik kitörési pont az épülő M86-os gyorsforgalmi út, melynek legnagyobb nyertese Beled lesz.
Idén kezdetét vette a soron következő hétéves európai uniós finanszírozási ciklus, ezért Gyopáros Alpár a belediek figyelmébe ajánlotta a Környezet és Energia Operatív Programot, melynek kapcsán várható, hogy épületkorszerűsítési pályázatokat fognak kiírni. Mivel a rendszerváltás óta jól prosperáló térségek veszik körül a Rábaközt, tájegységünk „fehér foltnak” számít. Amennyiben a hazánk nagyobb térségei közt kialakult egészséges versenyszellemet nézzük, az országgyűlési képviselő szerint térségünknek ebből a küzdelemből nyertesen kell kijönnie. A nyilatkozó munkaerő piaci, turisztikai, ipari és kereskedelmi területen számít határozott fejlődésre, melyek érdekében a települési önkormányzatoktól szoros együttműködést vár.
– Én magam is szervezek polgármester-találkozókat, melyek informális, baráti beszélgetések azokkal a vezetőkkel, akik nyitottak a másikkal való közreműködésre – mondta az országgyűlési képviselő.

Beled szép reményeket fűz a volt betonáru helyén lévő iparterülethez, aminek első lépése volt az inkubátorház átadása.
A település az elmúlt időszakban három pályázatot adott be: az egyiket a napközi otthonos konyha felújítására, a másikat a gyermek- és fogorvosi rendelő, valamint védőnői szolgálatnak helyet adó épület külső-belső korszerűsítésére, a harmadikat pedig a Bartók Béla utca rendbe hozatalára. Major Jenő az első projekt sikerében bízik a leginkább, valamint azt is számításba veszi, hogy még ezután jelennek meg a 2014/2021-es Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatai. A polgármester szintén sokat vár a vállalkozóknak új perspektívát jelentő M86-os út megépítésétől. Nem elhanyagolható szempont, hogy Beled két óra alatt elérhető lesz Budapestről, illetve Bécsből.
– Nyugat-Magyarországon erősen érvényesül Ausztria elszívó ereje, ezért néhány területen már nálunk is szakemberhiány van, viszont a nők közül többen várnak a betanított munkára – jegyezte meg Major Jenő. A beledi iparterületet nemrég osztották fel három-négyezer négyzetméteres parcellákra, melyeket egyesével, de akár kettesével, hármasával is meg lehet vásárolni. A közműveket még ezután fogják kiépíteni, ezért a pontos négyzetméter árakat később tudják megmondani.
Major Jenő a megválasztását követő első találkozó óta barátjának tekinti Gyopáros Alpárt, akit élőben tájékoztatott a beledi intézmények helyzetéről. Köztudott, hogy ezen a téren nagy a lemaradásuk, ami nemcsak a többi településhez mérten szembetűnő, mert a hely rangja és a lakosság méltó kiszolgálása is többet kívánna.
Jó ütemben halad a kastélytető 28,5 millió forintos felújítása, amelynek augusztus végére kell befejeződnie. A polgármester megjegyezte: Az összegből 6 millió forint a támogatás, a többit a saját büdzsénkből kell előteremteni. A polgármester szerint az állami pénzre is úgy kell tekinteni, mint a sajátunkra, hiszen közösen termeljük meg, ezért csak értelmes dolgokra szabad elkölteni. A kastélyt meg kell őrizni az utókornak, de csak azért, hogy felújítsunk egy hatalmas épületet, és az funkció nélkül álljon tovább, már szinte pazarlásnak tűnik.
– Várom az ötleteket, jó gondolatokat a kastély felhasználására vonatkozóan. Higgyék el, nem könnyű az épület belső beosztásához, szerkezetéhez passzoló funkciót találni, mely ráadásul hosszú távon szolgálná az embereket.

Beküldés dátuma: 2015. 08. 05.

Kapcsolódó hírek

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play