Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kerékpáros és gyalogos híd a turistáknak

A Kapuvárt és térségét övező kerékpáros turisztikai fejlesztés országosan is meghatározó, ezért fotósok hada igyekezett a vendégek elé, hogy megörökítsék az első üdvözlő kézfogásokat.
Kapuvár önkormányzata több mint 2 millió eurós támogatást nyert az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A projekt eredményeként a Rábaköz az észak-déli kerékpáros közlekedés szerves részévé vált. Hámori György beszédének elején megjegyezte: hosszú, de szép munka zárult le a projektátadóval. A Hanság-főcsatorna új kerékpáros hídja a projektpartnerek  gyümölcsöző kapcsolatát jelképezi. Az emberek képletesen nemcsak falakat húznak maguk köré, hanem hidakat is építenek szűkebb és tágabb közösségeikben. Kapuvár az elmúlt időszakban sok ilyen építményt adott át jelképesen.  Utóbbi törekvést jól szimbolizálja az a tizenegy partnervárosi település, amelyekkel Kapuvár valamilyen szinten együttműködik. A város vezetője megemlítette a kivitelezőket, a nemzeti parkot, az erdészetet, a vízügyeseket, akik mind az első szóra segítettek. Hámori György köszöntőjében azt kívánta, hogy úgy vigyázzon mindenki a hídra, hogy az utánunk jövő nemzedékek is tudjanak neki örülni.

– Az európai kultúrát nem a hatemeletes betonházak, s nem a repülőterek jelentik, hanem egyfajta lelkiállapot, mely a keresztény műveltség hagyományaiból szívja erőit – kezdte ünnepi szónoklatát a rendezvény díszvendége. Kövér László Márai Sándor sorait idézve folytatta  gondolatmenetét: Az európai kontinens az együtt bejárt utak, az egymás ellen és egymásért vívott harcok,  az elkövetett hibák és a mindenki által remélt ügyek árán jött létre. Az Országgyűlés elnöke  Báró Berg Gusztáv pályafutásával kapcsolatban megjegyezte: bármibe fogott, mindig hatalmas erővel látott munkához, ezért keze nyomán pozitív változást idézett elő az utakon, a mezőkön, az uradalmakban. A történelem elbánt a térséggel, de 1989-ben az NDK-s menekültek megjelenésével szinte egyetlen varázsütésre összeomlott minden, és közös erőfeszítéseink nyomán újra átjárhatóvá vált a határ. Miután felszedtük a szögesdrótot és elbontottuk a műszaki zárat, az eddig különálló területek élete újra összekapcsolódott – fogalmazott a házelnök. Az építés és gyarapodás pedig Báró Berg Gusztáv munkásságának folytatása. Az Európai Unió küldetése a csatlakozott nemzetek kormányzása helyett az élet minden területére kiterjedő közelség megteremtése – mutatott rá a közösség feladatára Kövér László, aki szerint az átadott híd, és a rajta átvezető kerékpárút hűen szolgálja ezt a célt.

Helmut Huber megdicsérte a híd lejtését és formáját, mely  mint kiváló építmény, a legzordabb időjárási viszonyok mellett is szolgálni fogja a közlekedőket. – Kívánom, hogy a híd a gondolatcsere jelképe legyen – fogalmazott Valla polgármestere. Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke kiemelte: a közös ausztriai és magyar  eredmények az összeurópainál sokkal jobb képet mutatnak. Az eisenstadti partner fontos mérföldkőnek mondta a szomszédos országok közötti,  múltra hivatkozó, de a jövőbe vezető kapcsolatot. Kóczán Zoltán az előtte szólókhoz hasonlóan elégedett a névválasztással. – Mi kapuváriak és Győr-megyeiek tudjuk, hogy Báró Berg Gusztáv milyen sokat tett a városért és a környékért. A vidékfejlesztésre „szakosodott” megyei apparátus a 2014/2020-as időszakra vonatkozó, ősz folyamán elkészülő koncepciójába beépíti a térséget előmozdító, az emberek életszínvonalát jobbító javaslatokat – hangzott a megyei közgyűlés alelnökétől. Dr. Michael Zimmermann a kezdetektől figyelemmel kísérte a projekttel kapcsolatos fejleményeket. Az osztrák nagykövet az elkészült hidat nem egyszerű beton és fa alkotmánynak tekinti, hanem  a régiók közötti együttműködés jelképének. Szalay-Bobrovniczky Vince Nyugat-Magyarországot hazánk legdinamikusabban fejlődő térségének nevezte, amihez gratulált az ünnepségen résztvevő prominens személyeknek. A bécsi magyar nagykövet szó szerint a feladatának tekinti a nemzetek közötti  hídépítést politikai, gazdasági és kulturális értelemben.
A határon átnyúló együttműködést és annak magyarországi eredményeit a továbbiakban Bodor Ádám, az Európai Kerékpáros Szövetség igazgatója, valamint Győriványi Bálint, a Magyar Kerékpárosklub főtitkára méltatta. A projektátadón részt vett Gyopáros Alpár és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő. A híd felszentelése után sor került a hagyományos hordógurításra is, majd a magyar és burgenlandi művészeti csoportok szórakoztatták az érdeklődőket.
Beküldés dátuma: 2013. 06. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés