Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kerékpárutak fogják behálózni Kapuvárt és környékét

Hámori György a “Fertő-Hansági Környezetbarát Mobilitas”című projekt első magyarországi workshopja előtt elmondta, hogy ötletük szerencsésen egybeesett a határ túloldalán lévő települések céljaival, különösen Wallen elképzeléseivel. Hogy ne csak tanácskozásról, hanem kézzel fogható eredményről is beszámoljon, a polgármester leszögezte: jövő tavasszal indul el az építkezés. - Kapuvárt, mivel egyedüli magyar partner, kb. 600 millió forint értékű beruházás fogja érinteni - hangzott a tájékoztatóban. A nemzeti parknak olyan szakaszai is vannak, amelyeken nem épülhet kerékpárút, de a jelenlegi murvás megoldás is megfelel a céloknak. Ezeken a helyeken  információs táblákat helyeznek el, hogy segítsék a tájékozódást, több csomópontban pedig pihenőhelyeket  hoznak létre, illetve Wallennél újabb, a Hanság-főcsatornán átvezető kerékpáros hidat terveznek. A fejlesztéssel két jelentős szakasz fog északi irányból a biciklis turisták rendelkezésére állni: a walleni kétkerekezők minden gond nélkül eljutnak majd Kapuvár felé, a másik pedig a régi andaui útvonal.
Újabb projekt gondozásában készül az a kapuvári kistérséget érintő beruházás, mely a környéken élők kerékpáros közlekedését segíti. A Zrínyi parkban pihenőt alakítanak ki, ezenkívül felújítják a Váti tótól induló szakaszt egészen a kerékpáros centrumig. A Fertő menti önkormányzatok keleti-nyugati irányú utat fognak építtetni, melyet szintén csatlakoztatnak az előbbihez.
Hámori György összefüggésében magyarázta a vázolt építkezések jelentőségét: Ha fejlődik a kerékpáros hálózat, az vonzza a turistákat, s mindehhez hozzáadódik a majdan induló városközponti rehabilitáció, mert a látogatók szívesebben járják a rendezett utcákat és nézik a szép házakat. Továbbá várható az öntési múzeum felújítása, mely ugyancsak csalogathatja az érdeklődőket.
Helmut Huber a kapuváriakkal közösen indított pályázatról beszélt riporterünknek. Már az első andaui találkozón szóba került a két település - Kapuvár és Wallern - idegenforgalmának fellendítése. A polgármester elsősorban az emberi kapcsolatok erősödését várja az együttműködéstől, azt követően pedig a turisztika fellendülését. A kerékpározáson kívül más szabadidős tevékenységre is gondoltak, konkrétabban a lovaglásra, melynek szintén hagyományai vannak Kapuváron.
Roman Mihalek a burgenlandi tartományi elnökség képviselőjeként érkezett a rábaközi tanácskozásra. A projekt alapelveinek kidolgozója leszögezte: az együttműködés célja a határon átnyúló kerékpárút létesítése  uniós támogatás keretében.  Az osztrák projektkoordinátor feladata az ellenőrzés, a települések közötti  egyeztetés, a legvégén pedig az elszámoltatás.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek