Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kereskedj kulturáltan! - szólt a Hangya Szövetkezet intelmében

Kovács Károly egyik fővárosi utazása alkalmával tekintette meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, majd hazatérve jött az ötlete: a látottak mintájára ő is össze tudna állítani valami hasonlót. – A ‘70-es években kezdtem el a gyűjtést, sok-sok padlást, pincét bejártam, végül sikerült összeállítanom olyan anyagot, amelyet be tudtam mutatni a kiállításaimon – mesélte a csornai nyugdíjas, aki aktív korában a kereskedelemben dolgozott, ezért főleg e témához kapcsolódó tárgyak érdekelték. Első nagyobb szabású tárlata a csornai könyvtárban nyílt meg, majd a győri MESZÖV-székházban állította ki a gyűjteményt. Ezt követően a bősárkányiak, majd a szilsárkányiak nézhették meg a kiállítást, s az anyag része volt egy vándorkiállításnak is.
Kovács Károly folyamatosan látogatta a megszűnő kereskedéseket, ahonnét elkérte a kidobásra ítélt, de számára becses darabokat. Nehezebben jutott hozzá az írásos dokumentumokhoz, levelezésekhez, de azért szép számmal sikerült beszereznie a korabeli rendeléseket,  számlákat és áruszállításra vonatkozó nyomtatványokat. A Csornán 1915-ben alakult, szép eredményeket elért Hangya Szövetkezetről és annak bolthálózatáról is jelentős írott anyaggal rendelkezik, melyek sok információt elárulnak a szakavatott szemnek. A nyugdíjas kereskedő több olyan téma kutatásába is belekezdett, amelyek éppen foglalkoztatták: feldolgozta a csornai zsidóság történetét, rendszerezte a kórházzal kapcsolatban előkerült iratokat, valamint  a hajdani lövészegylet kordokumentumait.
A gyűjtemény néhány darabját befogadta a csornai múzeum, ahol ma is láthatók a régi korok kereskedését felidéző tárgyak. Hosszú hányattatás után Kovács Károlynak végül az acsalagi önkormányzat kínált megnyugtató megoldást: a településen olyan helyiséget biztosítanak, ahol a teljes kollekciót bemutathatja. A lelkes gyűjtő ezt megelőzően Csornán is próbálkozott azzal az indokkal, hogy szülővárosában szeretné megőrizni az értékes tárlatot az utókornak: – A polgármesteri hivatalnak írtam levelet, de nemleges választ kaptam azzal az indokkal, hogy nem tudnak helyet biztosítani – mondta az interjúalany, majd megmutatta azt a 2008.május 16-án kelt levelet, melyben dr. Turi György elutasította a kérelmet: »Mint csornai lakos bizonyára Ön is ismeri az önkormányzati hasznosítású ingatlanokat és elfogadja, hogy nincs módunkban a kérését teljesíteni.« Szerencsére akadt a környéken olyan helyhatóság, amelyik másként viszonyul a nyugdíjas magánkezdeményezéséhez: 2011 nyarától Acsalagon állítják ki a közel egy évszázadot felölelő tárlat értékes anyagát.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés