Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ki kell használni közös ünnepeinket! - vallja Győrsövényház polgármestere


- Szerencsére a pörköltbe nem esett bele az eső - mondta elégedetten a település vezetője, mikor a falunapi hangulatról érdeklődtünk, de nyolc-tíz évre visszatekintve is hasonló kedvvel vettek részt az emberek a rendezvényen. A polgármester elégedett a programok színvonalával, mely szerinte az elmúlt esztendők alatt sem romlott a település nagyságához mérten. A helyiek egyre inkább  magukénak érzik a falunapot, sokan már délben csatlakoznak az ünneplőkhöz, s egészen késő délutánig vagy estig kitartanak. Élvezik az emberek a finom ételeket és a jó hangulatú beszélgetést. Hokstok Imre hangsúlyozta: kevés alkalom adódik a közös, gondtalan együttlétre, ezért ha lehet, ki kell használni a búcsúkat felváltó falunapokat.
A csallóközi Tejfalu több mint tíz éve létesített kapcsolatot Győrsövényházzal, s hogy mennyire gyümölcsöző ez a barátság, arról Nagy József, a település elöljárója számolt be: határon átnyúló közös pályázatok, ifjúsági találkozók, sport- és tűzoltó rendezvények fűzik még szorosabbra a szlovák-magyar ismeretséget. - Nincsenek nyelvi akadályok, a Csallóköz és a Szigetköz szinte tökörképe egymásnak, ahol hasonlóan gondolkodnak az emberek - fogalmazott Nagy József. - Közösek a gondjaink, közös az ízlésvilágunk, és így alakulnak ki ezek a barátságok - tette még hozzá. Tejfalu elöljárója szerint is élesen elkülönül egymástól a két ország nagypolitikája, valamint az emberek közötti személyes kapcsolat, mert utóbbiban nem tapasztalnak éles ellentéteket. A két magyar párt némi megosztottságot eredményez a közéletben, ezért Nagy József főként abban bízik, hogy a magasan ülők meghallják a lentről jövő hangot. - Kevesebbet kellene a dolgokról beszélni, és többet tenni - foglalta össze a dolgok lényegét a megkérdezett.
Kollégánk a téesz volt villanyszerelőjével, mostani minőségében pedig Dold Ferenc amatőr videóssal beszélgetetett. A nyugdíjas operatőr ha teheti, mindenhol jelen van és kamerával a kezében, és dokumentálja a győrsövényházi eseményeket. - Szeretem csinálni, az az igazság - reagált Dold Ferenc érdeklődésünkre, majd körbemutatott: csak szét kell nézni, és rögtön látszik, hogy milyen jól érzik magukat a kicsik és a nagyok. Hobbijához úgy került közel, hogy 2004 után sorra születtek az unokái, akiknek minden mozdulatát szerette volna megörökíteni, ezért beszerezte  kézikameráját, s időközben belemelegedett a tevékenységbe.
Ha már Hokstok Imre is említette a Mosoni-Duna mentén elterülő közel hétszáz lelkes Dunaszentpált, illetve az onnan érkező Csillagfény együttest, akkor velük zárjuk a falunapi körképet. Szabóné Jakab Noémi, az amatőr hobbicsapat művészeti vezetője elmondta: egy március 15-i ünnepi alkakomra állt össze a társaság, ami olyan jól sikerült, hogy  lassan már hét éve együtt játszanak. A heti két-három alkalommal megrendezett másfél-kétórás próbákat nem mindenki tudja vállalni, ezért időnként cserélődnek a tagok. A népi hagyományokra épülő repertoár széles körű, de műsorukra tűznek különböző zenés mesejátékokat, operettelőadásokat, country-showt is. A riporterünknek nyilatkozó Noémi maga írja és zenésíti meg a darabokat. A vidám csoport vezetője hangsúlyozta: elsősorban maguk örömére játszanak, de boldogok, ha közelebb hozzák egymáshoz a különböző korosztályhoz és zenei ízlésvilághoz tartozó embereket.



Beküldés dátuma: 2010. 09. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés