Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kiegyensúlyozott táplálkozást javasol a városi, illetve nemrég megyei díjjal elismert orvos

Egy orvosnak mindig az jelenti a szakmai sikert, ha a betegség – legyen az akár rosszindulatú – olyan stádiumban kerül felfedezésre, hogy még egyértelműen gyógyítható – fogalmazta meg hivatásának lényegét dr. Juronics Katalin, aki a városi után nemrég megyei elismerésben részesült.

Dr. Juronics Katalin több évtizedes gyógyító munkáját Dr. Petz Aladár-díjjal ismerte el nemrég a megyei önkormányzat. A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet orvosa az augusztus 20-i ünnepség keretében vehette át a kitüntetést a győri Esterházy-palotában.
A budapesti Semmelweis Egyetemen végzett orvos 1983 óta dolgozik első és eddigi egyetlen munkahelyén. A belgyógyászatból és gasztroenterológiában szakvizsgázott doktor a mai napig hálával gondol szüleire, akik lehetővé tették felsőfokú tanulmányait. – Köszönettel tartozom családomnak, férjemnek és két fiamnak is, akik érezték és érzik hivatásom hátrányát. Segítségük nélkül nem tudnék ennyi feladatot ellátni – mondta dr. Juronics Katalin, hozzátéve: úgy érzi, hogy sokat köszönhet kollégáinak is, akik sikeres pályafutását végigkísérték.
Ha visszagondol az egészségügyben töltött több mint 35 éves időszakára, a legnehezebb dolognak nevezte a páciensek gondolkodásmódjának megváltoztatását. Az emberek talán tudatosabban élik mindennapjaikat, a fiatalabb generáció tagjai közül pedig egyre többen odafigyelnek az étkezésükre. Szintén örömteli változás, hogy mind többen veszik igénybe a szűrővizsgálatokat.
Dr. Juronics Katalin az időközönként felbukkanó divatos, szélsőségektől sem mentes táplálkozási szokások helyett a kiegyensúlyozott étkezést javasolja, amely szerint a sok folyadék, elegendő rostbevitel és zöldség-gyümölcs mellett minden fogyasztható, de mértékkel. Az evés gyakorisága sem mellékes, mert a legalább napi három-négy alkalom az ideális, melyben egy főtt étel is szerepeljen. Eleink nem véletlenül vezették be a húsfogyasztás mellett a főzelék- és a tésztanapokat, mert a változatosságon kívül ez egyfajta heti vagy évszakonkénti ciklikusságot vitt az étkezésekbe.
A belgyógyász, gasztroenterológus országos problémának nevezte a szakorvos utánpótlás hiányát, ami az egészségügy szinte valamennyi területére érvényes. A kapuvári kórház vezetése arra törekszik, hogy biztosítva legyen a szakszemélyzet és az infrastrukturális, illetve technikai háttér. A gasztroenterológián két jól képzett szakasszisztens dolgozik, így emiatt nem éri őket hátrány, de jobban örülnének, ha jelentkezne hozzájuk még egy szakorvos.
Dr. Juronics Katalin arról is beszélt, hogy a szakrendelés mellett osztályos orvosi feladatainak is eleget tesz, ezért a napi tíz-tizenkét órás munkavégzés megterhelő lehet hosszútávon. A kisváros minden előnyével, barátságos, családias munkakörülményekkel várják a végzett szakorvosokat Kapuvárra.

Beküldés dátuma: 2019. 09. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek