Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Kihívást és sikerélményt jelentett a bécsi út a huszonöt fiatalnak

Tavaly áprilisban testvérkapcsolat létesítése céljából kezdeményezett találkozót egy bécsi oktatási intézmény a Kapuvári Térségi Általános Iskolával. Mivel a Pátzaynak már korábbról volt ilyen összeköttetése, a Széchenyi-iskola reagált az osztrákok megkeresésére, akik nemsokára vendégül is látták a kapuvári küldöttséget, és belekezdtek az ún. EdTWIN projektbe. A Győr-Moson-Sopron megyében még egyedülállónak számító partnerségi pályázaton egyedül a kapuvári iskola vett részt. A határon átnyúló terv egészen 2001-ig vezethető vissza, amikor megyénk, a bécsi régió, valamint a cseh és a szlovák fél létrehozta  azt a regionális projektet, melynek célja az uniós csatlakozás előkészítése volt. Ennek alágazataként alapították meg az iskolai kapcsolatok erősítését azzal a szándékkal, hogy felkészítsék  a diákokat az Európai Unión belüli szabad mozgásra, valamint az ehhez szükséges ismeretekre. Mit adtak egymásnak a hasonló adottságokkal rendelkező szomszédos határrégiók? Saját országukra vonatkozó kulturális  háttér információt, valamint gyakorlási lehetőséget biztosítottak a nyelvi készségek fejlesztésére.
Sipőczné Palkovics Bernadett projektkoordinátor arról tájékoztatott, hogy a kapuváriak bilingvális mesefeldolgozást választották, mint témát. Ezt követően a gyerekek  két Grimm-mesét, a Piroska és a farkast, valamint a Hófehérke és a hét törpe történetét próbálták el a Széchenyi-iskola aulájában. A projekt folytatásaként mindezt német nyelven mutatták be a bécsi intézmény diákközönsége előtt. A Hófehérkét alakító Horváth Ivett három éve foglalkozik a német nyelvvel, amit nagyon megkedvelt. Mátis Laura a Piroska és a farkas című darabban a megtisztelő nagymama szerepében mutatta meg nyelvtudását. A lányok azt is elmondták, hogy újdonsült osztrák ismerőseikkel rendszeres tartják a kapcsolatot, s felemelő érzés számukra, hogy meg tudják magukat értetni külföldön.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 29.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play