Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kilencedik alkalommal rendeztek CAC kutyakiállítást Kapuváron

A város vezetője közelről is tapasztalta a Magyar Ebtenyésztők kapuvári szervezetének feszített munkáját, melynek révén megvalósult a színvonalas program. - Minden elismerés az övüké! A rendezvény olyan szempontból is növeli Kapuvár hírnevét, hogy a nemzetközi kiállításon sok határon túlról érkező kutyát minősítenek - tájékoztatott Hámori György. A városatya nagyon kedveli a négylábúakat, de mivel tartásuk és gondozásuk sok időt és felelősséget igényel, jelenleg ezt nem tudja vállalni, de a kiállításon szívesen nézegette a különböző fajtájú ebeket.
Kardos Vilmos középiskolai évei után  mélyedt el jobban a kutyatartás fortélyaiban, s kezdett érdeklődni a kiállítások iránt. Akkoriban még kevés cocker spánielt tartottak hazánkban, s a tenyésztőt annyira megragadta a kutya egyénisége, hogy harminc éven át foglalkozott ezzel a típussal. Mindemellett nagy szerelme a magyar vizsla, s azonkívül, hogy kedveli ezt a kutyafajtát, rendszeresen tréningezi  a vadászatokon, mert meggyőződése szerint a négylábú akkor van elemében, ha részt vehet a hajtásokon. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete bírói tanácsának tagja nemzetközileg is elismert szakember, aki manapság nemcsak az említett, de több más kutyafajtáról is véleményt alkot a versenyeken. Kardos úr szerencsés embernek vallja magát, mert hivatalból foglalkozhat hobbijával, s munkájából adódóan Új-Zélandtól Finnországig bejárta a világot.
Sajnos, a kutyások is érzik a válságot, ami a kiállításokra benevezők létszámával is mérhető: Kapuváron legutóbb 1000 ebet indítottak gazdáik, idén pedig megközelítőleg 600-at - tájékoztatott a versenybíró, aki szerint nemcsak a rábaközi városban alakult kedvezőtlenebbül a helyzet, hanem az összes érintett településen. Kardos Vilmos mindezek ellenére bizakodó, mert az ebtartók ún.túlélő és összetartó emberek. A MEOE szakértője idestova 25 esztendeje járt utoljára Kapuváron, de mint mondta, össze sem lehet hasonlítani az akkori focipályán megrendezett kiállítás körülményeit a mostanival. Kiss M. Sándor rutinos régi elnök, aki ütőképes fiatal csapattal dolgozik Kapuváron - állapította meg Kardos Vilmos, aki elmondta, hogy  kb. 400 regisztráltan elismert kutyafajta van a világon, s szabványban rögzítik az ideális állat paramétereit. - Tudni kell azt, hogy ilyen kutya nincsen, de  keressük - hangzott az interjúban. A bíró alapos vizsgálat után dönti el, hogy melyik állat közelíti meg a legjobban  a standard előírást: számít az eb külleme, mozgása, viselkedése. A sok-sok fajtából a végén már csak tíz kutyus marad, ők azok a csoportgyőztesek, amelyek majd megküzdenek a kiállítás legszebb példánya címért. - Ez szubjektív sport, olyan, mint a műkorcsolya vagy a torna. Előfordul, hogy azonos fajtán belül is eltér az ízlésünk - fogalmazott a szakértő.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play