Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kiss Alexandra: „A zene már az életem részét képezi”

Kiss Alexandra első téti mestere tanácsára kezdett trombitálni. Az indoklás szerint ez a „határozott” zeneszerszám passzol hozzá leginkább, mellyel a leglágyabb hangzástól kezdve a fényes, érces fanfárig minden hangot el lehet játszani, így a hangszer rengeteg érzelem kifejezésére alkalmas.

Kiss Alexandra pályafutása Tétről indult, ahol 1976-óta működik az ifjúsági fúvószenekar. A fiatal lánynak – a zenekar alapító, egyben művészeti vezető – Steszli Tibor javasolta, hogy a trombitán játsszon, mert ez a leginkább hozzáillő hangszer. Riportalanyunk zenei karrierje során kiválóan hasznosította a Téten megszerzett alapismereteket, köztük a magabiztos kottaolvasást. Megemlítette, hogy nem mechanikus módon rögzítették a dallamokat, hanem minden egyes darabot elénekeltek ábécés nevek szerint az órákon.

A külföldi tanulmányokat is fontolgató, végül több hazai zeneművészeti szakközépiskolában felvételt nyert Alexandra úgy határozott, Győrben képezi magát. Elmondása szerint döntésében nem maga az intézmény volt a meghatározó, hanem Horváth László személye, aki a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola trombita tanszakának vezetője. A téti fiatal a pécsi zeneművészeti főiskolán szerezte meg előadóművész diplomáját, a mesterképzésen pedig főleg pedagógiai ismeretekkel bővítette tudását.
A trombitaművész szerint nagyon jó dolog, hogy Symphonic Band néven közös zenekart működtet a győri konzervatórium és a pécsi főiskola, így már középiskolás korában alkalma nyílt bekapcsolódni a magas szintű munkába. Pécsett a gyakorlati órákon kívül rengeteg zeneelméleti ismeretet szerzett. Ugyancsak remek módja a tanulásnak, hogy rendszeresen bekapcsolódik a Pécsi Nemzeti Színház szimfonikus zenekarának előadásaiba. Fantasztikus élmény volt számára a Kodály Központban rendezett, több mint kilencszáz nézőt vonzó Pécsi randevú elnevezésű operagálán való részvétel, ahol szólóban mutatkozott be.

– A magyar oktatásnak megvannak a magas szintű elvárásai, de egy idő után az embernek el kell hitetnie magával, hogy tudását képes alkalmazni, ezért a színpadon csak élveznie kell a zenét – mondta Kiss Alexandra, aki az előadóművészek szempontjából fontosnak tartja a folyamatos pozitív visszajelzést, mert ha látja a közönségen, hogy örömmel tölti el játéka, ez a későbbi pályafutásának is állandó motivációja. A trombita egyébként is az a fajta hangszer, mellyel bármit elő lehet adni, de a téti művészt a klasszikus muzsika vonzza leginkább. A zenei irányzatokat tekintve széles a palettája, így bőven belefér a barokk és a romantikus hangvétel.
A muzsikus ebben a félévben nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat. A támogatásból felújíttatta a rossz állapotban lévő, tíz éve használt hangszerét. Tanulmányai mellett elvállalta a Pécsi Országos Színházi Találkozó irodavezetői feladatait. Utóbbit különösen hasznosnak tartja, mert állandó kapcsolatban lehet a művészvilággal. Miután megszerezte a mesterfokozatot, doktori képzésen szeretne részt venni, és egyetemi tanárként dolgozna a későbbiekben.
– A zene már az életem részét képezi, és a lehetőségek függvényében döntöm el, hogy mekkora szerepe lesz a kulturális menedzsmentnek, amely szintén érdekel. A boldogulásukat kereső fiataloknak azt tanácsolja, hogy minél több lábon álljanak.

Beküldés dátuma: 2017. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés