Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kitüntetések Rábapatonán

Nagy Károlyné nyugdíjas tanárt örömmel és szomorúsággal töltötte el a hír, amikor megtudta, hogy neki ítélik a Rábapatona Községért kitüntetést. Boldog volt a szíve, mert jó érzés, hogy elismerték az 1971-től 2006-ig tartó eredményes pávaköri tevékenységét, viszont sajnálja, hogy egykori kedves munkatársa, Eőry Endre már nem érhette meg ezt a napot. A kitüntetett a hagyományőrző mozgalmat három nagy szakaszra bontotta: a “nagy öregek”által létrehozott alakulócsapat, valamint a ‘80-as évek végén szervezett gyerekcsoport időszakára, és a nyugdíjazását követő tíz esztendőre, amikor az éltesebb korúakkal szervezték az előadásokat.
- Én már átadtam a stafétabotot a fiataloknak, akik folytatják azt a munkát, amit megkezdtünk, de bármikor segítek - fogalmazott a volt pedagógus. Nagy Károlyné idénre több program szervezésében is részt vesz: az október 9-i Eőry Endre-emlékversenyen, az unoka-szülő-nagyszülő vetélkedő lebonyolításában, valamint aktívan közreműködik a 40.éves jubileumát ünneplő helyi Pávakör november 13-ai visszaemlékező “zenés időutazásán”. Az interjúalany elmondta, hogy maradék idejét családjának, unokáinak szenteli,  hogy minél többet átadhasson eddigi tudásából.

A település önkormányzata Rábapatona Község Díszpolgára címet adományozott dr. Mohos Antal nyugdíjasnak a településen több évtizeden keresztül végzett gyógyító tevékenységéért. A doktort a rábapatonai nyugdíjasklub tagjai javasolták a kitüntetésre. - Nagyon örültem neki, olyannyira, hogy amikor megköszöntem, el is érzékenyültem - gondolt vissza a díszpolgári cím ünnepélyes átadására a megkérdezett. Rövid ideig a győri belgyógyászati osztályon dolgozott, majd 1967-től egészen nyugdíjazásáig Rábapatona körzeti orvosaként tevékenykedett. A ‘90-es évek előtt az elmaradott közlekedési viszonyok és a gyógyítás  körülményei miatt nem volt könnyű feladata, mert két település (Ikrény és Rábapatona)betegeit látta el egyidőben. A rendszerváltás után könnyebbségként élte meg az adminisztrációs munka számítógépesítését. Dr. Mohos Antal a mindennapos praktizálást sem azért hagyta abba, mert elege lett volna a betegekből, hanem szerinte 67 évesen már illett visszavonulnia.
A települési  önkormányzatok felállását követően közéleti szerepet is vállalt, s húsz éven át volt a falu képviselője. Az eltelt időszakban sok döntés és kezdeményezés fűződik a nevéhez, s hatékonyan közreműködött az uniós pályázatok felkutatásában. Egyik legnagyobb elismerést hozó tervét feleségével közösen valósították meg:  5,5 hektáros területen 1994-ben megépült a nemzetközi hírű, világversenyeknek helyet adó  agárpálya.  Ahhoz, hogy a futtató elnyerje a mai formáját, létrehozták a Pro Pátria Alapítványt, és saját erőből teremtették elő az anyagiakat. Visszatérve a képviselőségre, erről dr. Mohos Antal hasonlóan gondolkodik, mint nyugdíjazásáról: érezni kell, hogy mikor érkezett el az idő a visszalépésre, ami nem azt jelenti, hogy teljesen hátat fordít a közéletnek. Továbbra is el fog járni a testületi ülésekre, és hangot ad véleményének. Az agarazással ugyan felhagyott, és a pálya vezetését fiára, Mohos Péterre bízta, azért tanácsaira később is lehet számítani. Másik hobbiját, a horgászatot aktívan űzi, ezért nagyon otthon érzi magát a természetes környezetben.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés