Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kitüntették a volt máltaist

Varga József úgy tudja, hogy Csorna Város Díszpolgára címre felterjesztendő személyként korábban több alkalommal is felmerült a neve,  s idén úgy döntött a helyhatóság, hogy átadja neki e magas elismerést.
Földszigeten született, általános iskolai tanulmányainak befejezése után családi körben tette hasznossá magát, hiszen hat testvére mellett szükség volt a dolgos kézre. Nem sokkal ezután a Lajta-Hansági Állami Gazdaságnál helyezkedett el, s nyolc év után váltott, mert átment a vízműhöz, ahol kitanulta a gépészetet. Egészen nyugdíjas koráig ebben a szakmában dolgozott.
A Máltai Szeretetszolgálat 1989-ben kezdte kiépíteni szervezetét Magyarországon, s Varga József a KDNP tagjaként megtapasztalta, hogy Csornán is egyre gyarapodik a rászoruló emberek száma. 1992-ben Kozma Imre atyával folytatott beszélgetés után kapta a megbízást a szeretetszolgálat helyi csoportjának létrehozására. Az önkormányzat szociális bizottságának tagjaként jól ismerte azokat a családokat, akik szerény körülményeik miatt nehéz helyzetbe kerültek. Eleinte a plébános által felajánlott raktárhelyiségben kezdték gyűjteni az adományokat, valamint az országos és régiós támogatásokat. A vegyes élelmiszert, ruhaneműt és bútorféleséget havonta osztották szét a rászorulóknak. A gépkocsi beszerzése megkönnyítette a feladatokat, mert maguk szállíthatták a kívánt helyre a holmikat. A kilenc személyes kisbuszhoz Csorna holland testvérvárosa révén jutottak.
– A városban nincs olyan intézmény, amelyen ne tudtunk volna segíteni: iskoláknak, óvodának, könyvtárnak, művelődési háznak, kórháznak. Szívügyem volt a betegek látogatása, ezért Szalay Ferenc plébánossal évente legalább két alkalommal meglátogattuk az ápoltakat, akik nagyon jó szívvel vártak bennünket. Ahogy nőtt a szervezet, mindig nagyobb helyiségre volt szükségünk, és ebből a szempontból nem panaszkodhatok az önkormányzatra, mert mindig hozzájárult a munkánkhoz – fogalmazott a szeretetszolgálat helyi vezetője.
Varga József mivel hozzászokott az állandó munkához, büntetésként élné meg, ha nem lenne feladata, ezért otthon tevékenykedik. A 75 éves volt máltaist a mai napig megkeresik, és egykori kapcsolatai révén még mindig tud segíteni az embereknek. Beküldés dátuma: 2012. 11. 06.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play