Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kitüntették a volt máltaist

Varga József úgy tudja, hogy Csorna Város Díszpolgára címre felterjesztendő személyként korábban több alkalommal is felmerült a neve,  s idén úgy döntött a helyhatóság, hogy átadja neki e magas elismerést.
Földszigeten született, általános iskolai tanulmányainak befejezése után családi körben tette hasznossá magát, hiszen hat testvére mellett szükség volt a dolgos kézre. Nem sokkal ezután a Lajta-Hansági Állami Gazdaságnál helyezkedett el, s nyolc év után váltott, mert átment a vízműhöz, ahol kitanulta a gépészetet. Egészen nyugdíjas koráig ebben a szakmában dolgozott.
A Máltai Szeretetszolgálat 1989-ben kezdte kiépíteni szervezetét Magyarországon, s Varga József a KDNP tagjaként megtapasztalta, hogy Csornán is egyre gyarapodik a rászoruló emberek száma. 1992-ben Kozma Imre atyával folytatott beszélgetés után kapta a megbízást a szeretetszolgálat helyi csoportjának létrehozására. Az önkormányzat szociális bizottságának tagjaként jól ismerte azokat a családokat, akik szerény körülményeik miatt nehéz helyzetbe kerültek. Eleinte a plébános által felajánlott raktárhelyiségben kezdték gyűjteni az adományokat, valamint az országos és régiós támogatásokat. A vegyes élelmiszert, ruhaneműt és bútorféleséget havonta osztották szét a rászorulóknak. A gépkocsi beszerzése megkönnyítette a feladatokat, mert maguk szállíthatták a kívánt helyre a holmikat. A kilenc személyes kisbuszhoz Csorna holland testvérvárosa révén jutottak.
– A városban nincs olyan intézmény, amelyen ne tudtunk volna segíteni: iskoláknak, óvodának, könyvtárnak, művelődési háznak, kórháznak. Szívügyem volt a betegek látogatása, ezért Szalay Ferenc plébánossal évente legalább két alkalommal meglátogattuk az ápoltakat, akik nagyon jó szívvel vártak bennünket. Ahogy nőtt a szervezet, mindig nagyobb helyiségre volt szükségünk, és ebből a szempontból nem panaszkodhatok az önkormányzatra, mert mindig hozzájárult a munkánkhoz – fogalmazott a szeretetszolgálat helyi vezetője.
Varga József mivel hozzászokott az állandó munkához, büntetésként élné meg, ha nem lenne feladata, ezért otthon tevékenykedik. A 75 éves volt máltaist a mai napig megkeresik, és egykori kapcsolatai révén még mindig tud segíteni az embereknek. Beküldés dátuma: 2012. 11. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés