Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Klubvezetőként teszi hasznossá magát a nyugalmazott határőr őrnagy

Berki János Győrben tanulta ki a fényező-mázoló szakmát, mellyel a vagongyárban helyezkedett el. 1961 októberében számára vége szakadt a vasúti személykocsik gyártásának, mert  besorozták katonának. Az újoncot a lenti kiképzőközpontra vezényelték, de nem volt itt sokáig, mert hamarosan tisztképzőbe küldték, ahonnét rajparancsnokként került vissza az eredeti őrsre. Az ekkor már őrvezetői fokozatot elért katona szépen menetelt felfele a ranglétrán. Nemsokára áthelyezték a szombathelyi kerületbe, ahol az ólmodi őrsön teljesített szolgálatot. Beosztottjaival olyan jó viszonyba került, hogy  egyik előszállási bajtársával még ma is tartják a kapcsolatot.
A ‘64 februárjában leszerelt katona ott folytatta, ahol abbahagyta: ismét a vasúti teher- és személykocsik gyártásával kereste a kenyerét. Berki János  ismerőseitől értesült arról, hogy felvételt hirdetnek a csornai határőrségnél, és mivel jó emlékeket őrzött a katonaságról, beállt hivatásosnak. Katonáival még a több kilométerre lévő határőrversenyekre is eljártak, és szinte mindig jó helyezéssel tértek haza - mesélte a nyugalmazott egyenruhás. A szakaszparancsnok később az átszervezés miatt a hegyeshalmi forgalom-ellenőrző pontra került, ahonnét pedig a határőrség vegyvédelmi alakulatához rendelték. Ismerősünk menet közben leérettségizett, és a fővárosban végezte el a katonai főiskolát. Sorban jöttek az előléptetések: a századosként nyugdíjba vonult katona 2006-ban  őrnagyi rangot kapott.
Ennyi előzmény után visszatérhetünk Berki János bevezetőben említett polgári tevékenységeihez. A fegyvervizsgával rendelkező volt hivatásos katonát 1999-ben megválasztották az akkor még hetven, ma már csak huszonöt taggal működő helyi lövészklub vezetőjének. Azonban hamar kiderült, hogy a korábbi papírok már nem állják meg a helyüket, ezért Győrben megszerezte a kis- és nagykaliberre, valamint pisztolyra és vadászfegyverre vonatkozó legújabb engedélyét. A klubtagok lemorzsolódása főleg abból adódik, hogy kimaradnak az idősebbek, a fiatalabbaknak pedig fontosabb az állásuk, ezért nem tudnak eljárni az edzésekre és a kötelező versenyekre. Interjúalanyunk elmondta, hogy az októberi zárórendezvényen értékelik a résztvevők egész éves szereplését mind egyéniben, mind csapatban. A bágyogszovátiak büszkék lehetnek magukra, mert utóbbi kategóriában többször is az első helyen végeztek, egyéniben pedig főleg a hölgyek remekelnek - tudtuk meg a klubvezetőtől. A felnőttek TOZ-8-as orosz típusú kispuskával, MCM pisztollyal és a csehszlovák Drulovval edzenek, az iskolások pedig  légpuskával gyakorolnak. A diákok térítési díj nélkül vehetik igénybe az oktatást és az eszközöket. Berki János kiegészítette az előbbieket: ma bárki megvásárolhatja engedély nélkül a légpuskát, de a biztonsági rendszabályokat mégsem ismerik eléggé az emberek, ezért néha figyelmeztetni kell őket. A bágyogszováti lövészek a szabadidős sportokat koordináló Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége tagszervezeteként működnek. Utóbbi szövetség nevéhez köthető a környező települések bevonásával megrendezett rábapordányi virtusvetélkedő. Tavaly  a bágyogszovátiak férfi csapata Berki János vezényletével nevezett be a versenyre, amelyen a legidősebb résztvevőnek szóló serleget is átvehette a kapitány.
A klubvezető szerint azért nehéz helyette utódot találni, mert a lövészek elfoglaltak és köti a munkaidő, ráadásul nincs közöttük olyan tag, akinek lenne  fegyvervizsgája. A Magyar Sportlövők Szövetsége szabályzata viszont előírja, hogy legalább egy olyan minősített lövőnek kell lennie a klubban, aki rendszeresen eljár a területi, megyei és országos versenyekre. Berki János a szavát adta: nem hagyja, hogy leépüljön a bágyogszováti lövészklub, ezért amíg egészsége engedi, és nem talál maga helyett méltó utódot, vinni fogja a csapat ügyeit.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 09.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play