Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kormányablak és átláthatóbb segélyezés Csornán

Az új Kormányablak kialakításának idejére más helyre költözött az Okmányiroda. Az ideiglenes elhelyezésről és a változatlan ügyfélfogadási időről, valamint a segélyezés megváltozásáról Horváth Péter, a Csornai Járási Hivatal vezetője beszélt televíziónknak.

Hamarosan Csornán is megkezdi működését az új típusú Kormányablak, mely az Okmányirodában és a mellette lévő, kihasználatlan, üres helyiségben kerül kialakításra. Emiatt egy napig szünetelt az okmányirodai ügyfélfogadás, hisz át kellett költöztetni a teljes felszerelést a szomszédos helyiségbe, mely átmenetileg a polgármesteri hivatal felől érhető el. A városháza földszintjén található Okmányiroda hétfőtől csütörtökig 8-tól 12 óráig, illetve 13-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 12 óráig várja az ügyfeleket.
– Amint lezárul a közbeszerzési eljárás, a nyertes kivitelező átveheti a munkaterületet, és a lehető legrövidebb időn belül visszaköltöztetjük az Okmányirodát – mondta Horváth Péter. A járási hivatal vezetője hozzátette: 21. századi infrastruktúra és magas komfortfokozatú ügyfélfogadó tér fogja várni a lakosságot.
– A szociális ellátórendszer március 1-jétől átalakult, ezért két ellátási forma kerül bevezetésre. Az ún. jövedelemkompenzáló formát teljes egészében a járási hivatalok állapítják meg, a kiadások kompenzálását viszont a települési önkormányzatok saját rendeletükben határozzák meg. A járási hivatalnak nincs méltányossági lehetősége: aki megfelel a törvényben meghatározott feltételeknek, számíthat az ellátásra. A hivatalvezető szerint a nemrég bevezetett normatív rendszerrel sokkal átláthatóbb és igazságosabb lesz a segélyezés. Aki rászorul, meg is kapja az ellátást, de megszűnnek a korábbi visszaélések.
A rendszeres szociális segély március 1-jével megszűnt, helyette két másik ellátási forma került bevezetésre. A foglalkozást helyettesítő támogatásra azok a munkaképes egyének számíthatnak, akik vállalják az együttműködést a járási hivatallal, vagyis a részükre felajánlott munkát kötelesek elfogadni. Mindemellett megállapítható az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás.
Továbbra is érvényben van az időskorúak járadéka, és szintén a járási hivatal feladatkörébe tartozik az ápolási díj, a közgyógyellátási igazolvány, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása.
– A kibővített ügysegédi rendszer azt jelenti, hogy a járáshoz tartozó összes településre legalább hetente egyszer eljutunk. Munkatársaink helyben adnak tájékoztatást az ügyfeleknek. Szeretném megköszönni a települések polgármestereinek és jegyzőinek a segítőkész hozzáállását, mert a részükről is nagy fokú együttműködésre volt szükség az átálláshoz.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 18.

Kapcsolódó hírek

  • Megújult a Csornai Járási Hivatal

    Hat évvel a Csornai Járási Hivatal megalakulása után lehetőség nyílt a „megörökölt” munkaállomások megújítására, melynek köszönhetően a hivatal munkatársai méltó és modern körülmények között dolgozhatnak – állapította meg Széles Sándor, majd hozzátette: nagy öröm, hogy átadhatja a felújított irodákat.

További hírek

Hirdetés