Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Kormányzati támogatással újul meg a nagycenki Széchenyi Mauzóleum

Mindennapi életünkben is szükség van az összetartozás megjelenítésére. Ennek ékes példája a Nagycenken látható Széchenyi Mazuzóleum, mely 127 millió forintos kormányzati támogatásból újul meg. A beruházás várható befejezésének időpontja 2015. június 30-a.

A nemzeti identitásunkat erősítő nagycenki Széchenyi Mauzóleum hamarosan méltó körülmények között tudja fogadni a látogatókat. A családi kápolna nemzeti nagyjaink végső nyughelyéül szolgál. Széchenyi sírját sok ezer egyéni zarándok, határainkon belül és azon túl élő magyar család, iskolás csoport keresik fel évente.
A mauzóleum épületének kezelését idén vette át harminc évre a nagycenki Katolikus Egyházközségtől, illetve annak győri egyházmegyei fenntartójától az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont. A „Széchenyi faluja – Nagycenk kisléptékű turisztikai attrakciófejlesztése” című projekt keretében az elmúlt esztendőkben megtörtént a mauzóleum épületének külső helyreállítása. A mostani beruházás az alépítmény belső részeit, valamint külsejének egyes elemeit érinti.
Minden sírhely fontos a hozzátartozóknak és a megemlékezőknek, de itt kicsit többről van szó, nem megbántva mások érzelmeit – fogalmazott L. Simon László. A történelmi személyiségek nyughelyéül szolgáló mauzóleum az egész nemzeti közösség zarándokhelye. A parlamenti államtitkár hozzátette: Széchenyi életműve nem megosztja, hanem inkább közelebb hozza egymáshoz az embereket, függetlenül attól, hogy ki milyen politikai beállítottságú.
– Tisztességes ember nem kérdőjelezi meg a „legnagyobb magyar” hitelességét és máig ható érvényességét. Büszkén nézünk rá és merítünk erőt, valamint példát az ő munkásságából mi politikusok is. Köszönöm Firtl Mátyásnak, a térség országgyűlési képviselőjének, hogy nem csak a nagy és látványos kastélyok rekonstrukcióját viseli a szívén, hanem a mauzóleum ügyét is körültekintéssel kezeli. Köszönöm Bodrogai László főigazgatónak, hogy ő is hasonlóan jár el – hangzott a sajtótájékoztatón. Az államtitkár megköszönte a beruházásában közreműködő valamennyi szakember munkáját.
A Széchenyi-örökségének, mint a magyar nemzeti műemlékvagyon egyik kiemelt elemének megőrzése, fenntartása és az utókornak való bemutatása a köz szolgálatának fontos része, ezért a mauzóleum felújítását Magyarország Kormánya kiemelten fontos ügyként kezeli.

Beküldés dátuma: 2015. 05. 06.

Kapcsolódó hírek

  • Megújult a Csornai Járási Hivatal

    Hat évvel a Csornai Járási Hivatal megalakulása után lehetőség nyílt a „megörökölt” munkaállomások megújítására, melynek köszönhetően a hivatal munkatársai méltó és modern körülmények között dolgozhatnak – állapította meg Széles Sándor, majd hozzátette: nagy öröm, hogy átadhatja a felújított irodákat.

További hírek