Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Korzenszky Richárd aranymiséje Kapuváron

A csornai születésű, de Kapuváron gyerekeskedő dr. Korzenszky Richárd szentmisén ünnepelte 50 éves papi szolgálatát a kapuvári
Szent Anna-templomban. Elsősorban a család megtartó erejét jelenti számára Kapuvár, ahol megtapasztalta, hogy léteznek korlátok: érezte a kommunizmus szorítását. Szüleitől korán megtanulta, hogy sosem szabad félni, a meggyőződést és a hitet pedig vállalni kell.

 A tihanyi perjel hálás a Teremtőnek, hogy ennyi évtizeden át hirdethette az Igét. Boldogan mesélte, hogy Kapuvárra érkezve rendkívüli fogadtatásban volt része, és örömmel nézte a népviseletes ruhába öltözött embereket, akik a szentmise után a Szent Anna-napi Lovasnapok és Vigasságok programjaira igyekeztek. A helyi temető mellett elmenvén elszorult a szíve, mert több rokona itt találta meg végső nyughelyét, a Váti tó pedig arra emlékeztette, amikor fiatalként életében először sikerült halat fognia.

Dr. Korzenszky Richárd századik életévében lévő édesanyja gondolatait tolmácsolta az egybegyűlteknek: „Édes fiam, ezen a napon nagyon sokat fogok gondolni a kapuváriakra, és mindenkit nagy szeretettel köszöntök.”
– Tudomásul kell venni, ha az ember túl van a hetvenen, akkor a kenyere javát már megette. Ilyenkor minden nap ajándék és egyben új kegyelem – fogalmazott a perjel. (...) – Ha azt kérdezik tőlem, hogy milyen volt az elmúlt ötven év, azt kell, hogy mondjam: szép volt, kimondhatatlanul szép. Mi volt benne nehéz? A vállalás! Elkötelezettség nélkül senki sem tud vállalni, de hogy nekem mégis sikerült, azt köszönhetem a szüleimnek, akik egymást és hitüket is vállalták. (...)  Nem attól lesz valaki valami, hogy mije van, hanem valami egészen mástól. Semmi más nem fontos ebben az életben, csak az az Úr, akivel mindannyian találkozhatunk, aki képes átalakítani az életünket.
A bencés apát saját felelősségét a következőben látja: A kimondott szónak ereje van, de nem elég az igaz szó, mert örömhírt kell, hogy közöljön. Azt kell közvetíteni az emberek számára, hogy nemcsak lehetséges, de érdemes is élni.
A szerzetes Hámori György polgármester és Radó Tamás plébános meghívására érkezett Kapuvárra – mondta Dukai Miklós. Dr. Korzenszky Richárd szintén vendégszerető ember, ezért Tihanyba invitálja földijeit. Az egyházközség világi elnöke így folytatta: a kapuváriak nagyon büszkék a városból elszármazott egyházi személyre, és minden alkalommal boldogan fogadják körükben.

Beküldés dátuma: 2014. 08. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés