Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Korzenszky Richárd aranymiséje Kapuváron

A csornai születésű, de Kapuváron gyerekeskedő dr. Korzenszky Richárd szentmisén ünnepelte 50 éves papi szolgálatát a kapuvári
Szent Anna-templomban. Elsősorban a család megtartó erejét jelenti számára Kapuvár, ahol megtapasztalta, hogy léteznek korlátok: érezte a kommunizmus szorítását. Szüleitől korán megtanulta, hogy sosem szabad félni, a meggyőződést és a hitet pedig vállalni kell.

 A tihanyi perjel hálás a Teremtőnek, hogy ennyi évtizeden át hirdethette az Igét. Boldogan mesélte, hogy Kapuvárra érkezve rendkívüli fogadtatásban volt része, és örömmel nézte a népviseletes ruhába öltözött embereket, akik a szentmise után a Szent Anna-napi Lovasnapok és Vigasságok programjaira igyekeztek. A helyi temető mellett elmenvén elszorult a szíve, mert több rokona itt találta meg végső nyughelyét, a Váti tó pedig arra emlékeztette, amikor fiatalként életében először sikerült halat fognia.

Dr. Korzenszky Richárd századik életévében lévő édesanyja gondolatait tolmácsolta az egybegyűlteknek: „Édes fiam, ezen a napon nagyon sokat fogok gondolni a kapuváriakra, és mindenkit nagy szeretettel köszöntök.”
– Tudomásul kell venni, ha az ember túl van a hetvenen, akkor a kenyere javát már megette. Ilyenkor minden nap ajándék és egyben új kegyelem – fogalmazott a perjel. (...) – Ha azt kérdezik tőlem, hogy milyen volt az elmúlt ötven év, azt kell, hogy mondjam: szép volt, kimondhatatlanul szép. Mi volt benne nehéz? A vállalás! Elkötelezettség nélkül senki sem tud vállalni, de hogy nekem mégis sikerült, azt köszönhetem a szüleimnek, akik egymást és hitüket is vállalták. (...)  Nem attól lesz valaki valami, hogy mije van, hanem valami egészen mástól. Semmi más nem fontos ebben az életben, csak az az Úr, akivel mindannyian találkozhatunk, aki képes átalakítani az életünket.
A bencés apát saját felelősségét a következőben látja: A kimondott szónak ereje van, de nem elég az igaz szó, mert örömhírt kell, hogy közöljön. Azt kell közvetíteni az emberek számára, hogy nemcsak lehetséges, de érdemes is élni.
A szerzetes Hámori György polgármester és Radó Tamás plébános meghívására érkezett Kapuvárra – mondta Dukai Miklós. Dr. Korzenszky Richárd szintén vendégszerető ember, ezért Tihanyba invitálja földijeit. Az egyházközség világi elnöke így folytatta: a kapuváriak nagyon büszkék a városból elszármazott egyházi személyre, és minden alkalommal boldogan fogadják körükben.

Beküldés dátuma: 2014. 08. 05.

Kapcsolódó hírek

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play