Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Közel hetvenmillió forint tartozás lebeg a fertődiek feje felett

Fertőd új polgármestere nem látja rózsásnak a jövőt,  mert a város nagyon gyenge gazdasági lábakon áll. Bognár Zoltán a beiktatását követő eskütétel után nem ünneprontásnak szánta a bejelentést, de szerinte szembe kell nézi a tényekkel: a város tetemes adósságot halmozott fel az elmúlt időszakban.

– Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves fertődi polgárok! Mivel is kezdhetné a most hivatalba lépett, esküt tett polgármester mondanivalóját, mint hogy szívvel megköszönjem: Fertődön az országos átlagnál többen járultak a szavazóurnákhoz. Ezen belül az emberek 70 százaléka azt akarta, hogy Fertőd vezetését én vigyem tovább. Szívből köszönöm a segítőknek, akik a kampány során végig ott dolgoztak mellettünk.
Az átadás–átvételi jegyzőkönyv adatai szerint 44 millió forint tartozást örökölt a nemrég megalakult képviselő-testület, amelyet év végéig a városnak ki kellene fizetnie. Mindemellett a fejük felett lebeg az a 25 millió forintos összeg, amelyet az adósnak szintén le kellene rónia.
– Rögös és hosszú út áll előttünk, de mi, akik itt ülünk most az asztalnál heten, karöltve, az első sorban fogunk menetelni mindvégig, kiegészülve a külsős bizottsági tagokkal. Tisztelt hölgyeim és uraim! Azt kérem önöktől – mint ahogy a választáskor mögénk álltak –, mivel a nép akarata folytán kerültünk ide, legyenek mögöttünk ezen az úton, és segítsék munkánkat. Nincs annál nagyobb erő, mint amikor a polgármester és a képviselő-testület az emberek támogatását magáénak tudhatja – fogalmazott Fertőd új polgármestere.

A városvezető a testület első és legfontosabb dolgának nevezte a település gazdasági helyzetének stabilizálását, ami sajnos több éves programnak tekinthető. A konkrétumok a legközelebbi képviselő-testületi ülésen hangzanak el. További teendő a megkezdett beruházásokat határidőre történő befejezése. Az intézmények megtartása és költséghatékony működtetése szintén a városvezetés feladata. Fertőd a közeljövőben szeretné megerősíteni térségi oktatási közigazgatási szolgáltatási szerepét. Az önkormányzat jó kapcsolatépítésre készül az adófizető és munkalehetőséget biztosító vállalkozásokkal, s mindemellett további cégeket szeretne bevonzani a településre. A jövő beruházásainak és fejlesztéseinek záloga a pályázati források felkutatása, melyekhez önerőt kell biztosítani. Örökös probléma a városhoz méltó utak, járdák, játszóterek, közterek és autóbuszvárók kialakítása. A polgármester annak örülne, ha a fiatalok minél nagyobb létszámmal vennének részt a közéletben, de ehhez az kell, hogy kedvezményes telkek kialakításával, illetve lakáscélú támogatások nyújtásával segítsék a letelepedésüket. Bognár Zoltán a nyugdíjasokhoz szólva megígérte: mostantól nem három, hanem egy helyen rendezik meg az idősek napját, a mozgásukban akadályozottak helyszínre szállításáról pedig az önkormányzat gondoskodik. Az éltesebb korúak szabadidős programjaik megtartásában is számíthatnak a város támogatására. Fertőd hagyományainak ápolása, kulturális programjainak szervezése – anyagi lehetőségeikhez mérten – szintén a helyhatóság tervei közt szerepel. A civil szervezetek sem maradnak ki a sorból, mert rájuk is gondolt az önkormányzat: mostantól igazságosabb és méltányosabb támogatásra számíthatnak. A lakosság magas szintű egészségügyi és orvosi ellátása, valamint a közbiztonság megteremtése továbbra is kiemelt területnek számít. A továbblépés érdekében elengedhetetlen az együttműködés és jó partneri viszony kialakítása a környék polgármestereivel, településeivel. Ha az eljövendő szép időkben egyszer olyan helyzetbe kerül Fertőd, hogy nem a költségvetésben tátongó lyukak eltüntetésével lesz elfoglalva, szóba kerül a lakossági és a vállalkozó adók mérséklése.

Beküldés dátuma: 2014. 11. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés