Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Különösen veszélyeztetett a felső tagozatos és a középiskolás

Hetedik alkalommal tartották meg a kapuvári rendőrkapitányság gondozásában a kábítószer-prevenciós és egészségvédelmi napot, melyhez a családsegítő intézet is kapcsolódott. Idén még tovább bővült a rendezvény, mert különböző témájú egészségügyi előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Varga Krisztián hangsúlyozta: a rendőrség szempontjából a bűnmegelőzés az elsődleges célja a programnak, illetve, hogy minél tájékozottabb legyen a lakosság a drogmegelőzéssel kapcsolatos előadások által. - Ha elhangzik a kábítószer kifejezés, a médiában és a köztudatban is negatív felhanggal szerepel, de semmiképpen sem szabad misztifikálni, hiszen a kábítószer jelen volt, jelen van és lesz is az életünkben - vélte az őrnagy. Hozzátette: pont az a lényege az ilyen rendezvényeknek, hogy felhívják a figyelmet a problémára, esetleg megoldást javasoljanak az elkerülésére. Kapuváron és környékén leginkább a marihuána használata terjed, de néha az ún.partidrogokkal, mint a speeddel és extasyval is találkoznak, de talán még nem ért el olyan szintet, hogy túllépné  a kezelhetőség határát. A rendőrség megelőzési céllal szervezte a speciális  Ellenszer, illetve a DADA-programot, melyet az iskolákban tartott előadásokkal egészítenek ki. A bűnügyi osztályvezető hozzáfűzte: a gyerekek körében még hónapokkal később is beszédtémaként szerepelnek a tájékoztató rendezvényeken elhangzó tanulságok.
Sós Márton szerint a szűrővizsgálatok célja egyértelműen a megelőzés. A látszerész tavaly októberben kereste fel a rendőrkapitányságot azzal az ötlettel, hogy minél több fiatalt vonjanak be az egészségügyi megelőző programokba. Az érdeklődők a legkülönbözőbb korosztályból kerülnek ki, mert a tizenévesektől kezdve a hetvenesekig egyaránt  látogatják a szemészeti jellegű ingyenes vizsgálatokat. A monitor előtt végzett tevékenység nem használ a látásnak, ezért a lakosság körében  egyre több a rövidlátó. A Rábaközben még nem kiugró ez a tendencia, de fokozatosan nő a panaszosok száma. A szakember szerint az átlagember nehezen szánja rá magát, hogy problémája esetén orvoshoz forduljon, de ha többféle szakág képviselteti magát a nyilvános szűrőprogramokon, talán többen felfigyelnek a megelőzés jelentőségére.
Garabné Gulyás Mária igazgató elmondta, hogy a családsegítő  intézmény már a második alkalommal csatlakozott a rendezvénysorozathoz azzal a szándékkal, hogy ők is hozzájáruljanak a fiatalok drogprevenciós tájékoztatásához. A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ, a Kapuvár-Beled Kistérségi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, valamint a rendőrkapitányság és a Rábabrill Optika az egészségvédelmi nap szervezésekor a sokszínűségre törekedett. A beszélgetőpartner nem győzte hangsúlyozni a biztos családi háttér fontosságát: - Nem tudnék elképzelni nagyobb védőernyőt, mint azt, hogy a fiatalnak megtanítják az alapvető erkölcsi normákat és magatartási szabályokat. Ha a gyermek biztonságban érzi magát, akkor sokkal kisebb eséllyel mutat deviáns magatartást - mondta Garabné Gulyás Mária, aki szerint a családok nagy része nem működik megfelelően. Az okok között társadalmi és egyéni hozzáállásból fakadó problémák is vannak, de a legkiszolgáltatottabb egyén a gyermek.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés