Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Különválik az óvoda, az iskola és a művelődési központ

Jegyzőknek hirdették meg azt a Keszthelyen rendezett konferenciát, amelyen  a témája miatt nagyon sok polgármester is megjelent. A közel kétszáz fős hallgatóság közt jelen volt Tompáné Balogh Mária polgármester, valamint dr. Gál László jegyző. A megbeszélés tematikájában a közigazgatás és a közoktatás várható átszervezése szerepelt. Beled polgármestere megjegyezte: még mindig nagyon sok a nyitott kérdés. A jövő januártól életbe lépő új köznevelési rendszerről annyit tudni lehet, hogy az oktató-nevelő munkát, vagyis a szakmai feladatokat mindenütt az állam fogja ellátni. A működtetéssel már kicsit más a helyzet, mert a 3000 fő feletti lakosságszámmal rendelkező települések esetében az önkormányzat, az alatt pedig automatikusan az állam végzi az intézmények működtetését. Utóbbi kettő alól kivételt jelent, ha a kisebb települési önkormányzatok úgy döntenek, hogy a gazdálkodással járó teendőket mégis inkább maguk oldják meg, mert akkor „visszaszerződhetnek”, a nagyobbak pedig külön kérelem alapján mentesülhetnek az iskolák számláinak, technikai személyzetének, az épület karbantartási feladatainak kifizetése alól. Függetlenül attól, hogy ki lesz a működtető, az ingatlan tulajdonjoga mindenképpen az önkormányzatnál marad. Beleden azért döntöttek a működtetés átadása mellett, mert a dolgozók bére után járó, helyben maradó személyi jövedelemadó felét úgyis elviszi az állam, és ha azt nézik, hogy mekkora összeg marad helyben, hát, az nem túl biztató, ráadásul már tavaly is 72 millió forinttal kellett kiegészíteni az ÁMK büdzséjét.
Beled évi 30 millió forint megtakarításra számít azzal, hogy átadja a működtetéssel járó feladatokat az államnak, de mindez nincs kőbe vésve, mert ha a város bevételei úgy alakulnak, hogy gyarapszik a kassza, akkor is megvan a lehetőség a módosításra: minden esztendő májusában nyilatkozhatnak arról, hogy a következő tanévtől visszavennék az intézmény működtetését. Miután eldőlt Beleden az iskola sorsa, a fő dilemmát a leendő pályázatok okozzák, mert nem lehet tudni, hogy az állam milyen arányban fog beszállni az általa működtetett intézmények jövőbeni fejlesztésének önerejébe. Az előbbiek alapján változik a Mikrotérségi Általános Művelődési Központból kiváló, két párhuzamos osztállyal és 300 gyerekkel funkcionáló általános iskolának, a jelenleg négy csoporttal működő óvodának (a maximális kihasználtság miatt hamarosan összevonják háromra), továbbá a művelődési központnak a szervezeti és működési szabályzata, s hogy hogyan, annak jogi formulája még nem teljesen tisztázott. Utóbbi két intézményt továbbra is az önkormányzat fogja fenntartani.

2013. január 1-jétől újabb taggal bővül az öt települést magában foglaló beledi körjegyzőség, mert Répceszemere is ide fog tartozni. Még nagyobb társulás a beledi Egyesített Szociális Központ, mert 26 helység csatlakozott hozzá, és további hárman jelezték, hogy szeretnének hozzájuk szegődni, s legalább ennyien érdeklődnek a lehetőségek iránt.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés