Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Lakossági nyílt nap a Lumniczer-kórházban

A kapuvári városvezetés a következőképpen gondolkodott: Amíg a komoly műszerek, na és persze a páciensek nem érkeznek meg az épületbe, addig szélesre tárják a kapukat, hogy akit érdekel, az bátran nézze meg, milyen felújítás történt  az elmúlt másfél év alatt. Hámori György azóta is megemlegeti azt a reménytelennek tűnő helyzetet, amikor a tudomásukra hozták: megszűnik a kapuvári kórházban az aktív ellátás. A képviselők az első megrázkódtatás után egy emberként sorakoztak fel az intézmény jövője mellé. Hermann Judit koordinátor és a vele együtt dolgozó munkatársak a kezdetektől fogva koordinálták a beruházás szakmai hátterét, és dr. Benedek Zoltán főigazgató szintén ebben az időben került a kórház élére.
A 750 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, valamint a 134 millió forint önrészből komplex egészségügyi háttérbázis jött létre Kapuváron. Már most országosan közel ezer fő jelentkezett arra a várólistára, mely az érrehabilitációs kezelést igénybe vevőket rögzíti. Az Európában is egyedinek számító kezelés után akkora az érdeklődés, hogy a dr. Ballagi főorvos által kifejlesztett kádakat, valamint magát a módszert levédette az önkormányzat. 
A bejárás során megmutatták az érdeklődőknek azt a háromszintes új épületet, melyben  az angiológiai kezeltek is ellátást kapnak. A részlegre irányított fekvőbetegeket az alsó szinten fogadják, ahol az információs pult munkatársai számítógépre rögzítik az adataikat. Itt található a felvételi vizsgáló, valamint az a helyiség, amelyben az érbetegeknek nélkülözhetetlen Doppler-diagnosztikáját végzik. A földszinten helyezték el az egyedi technológiával gyártott szénsavkádakat, valamint a légbefúvásos szellőzésű tornatermet, ahol tizenöt gyógytornász foglalkozik a betegekkel. Hámori György elmagyarázta a látogatóknak a kádfürdő lényegét: Hetven fokos melegvizet engednek arra a tárolóedényre, melyben a  szénsavhót helyezik el. Ettől beindul az intenzív gázképződés, ami természetesen nem érinti a beteg légzését. A bőrön át jut be a szervezetbe a légnemű szénsav,  aminek olyan erős az értágító hatása, hogy a végtageltávolításra ítélt páciensek még évek múlva is nyugodtan sétálgatnak a városba - mondta Hámori György.
Az átgondolt tervezésnek köszönhetően könnyen elérik az éttermet az ellátottak, másik folyosó pedig a felújított “C”részbe vezeti őket, tehát jóformán belülről körbe lehet járni az egész épületet, anélkül, hogy ki lennének téve az időjárás kényének, kedvének. Még sétának sem elhanyagolható az a táv, melyen - a volt labortól indulva -  az egybefüggő zárt komplexumon át - el lehet érni a gyógyszertárig. A mozgásukban akadályozottak összesen öt liftet vehetnek igénybe a házban, de a csúszásgátló padlózat is a közlekedésüket könnyíti.
A háromhetes kúrát igénybe vevők napi húsz perces széndioxid-kezelését további eljárásokkal egészítik ki. A fizikoterápiára és a gyógytornára tovább irányított pácienseket kétágyas, légkondicionált szobákban helyezik el, ahol állandó a nővéri felügyelet. A  megfelelő eredmény elérése érdekében a kezelést évente kell megismételni, ezért a rendszerbe bekerült egyének még hosszú ideig ügyfelek maradnak.
A bejáráson elhangzott egy megdöbbentő statisztikai adat, amely egyben előre is vetíti a kapuvári egészségügyi intézmény jövőjét: Nyugat-Európában kb. 40 millió ember szenved olyan érbetegségben, melyre hatásos az itt alkalmazott gyógymód.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 06.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play