Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Látványos, minőségi megújulás Beledben

A tervezett és a folyamatban lévő beruházások olyan sok feladatot adnak az önkormányzatnak a mostani esztendőre, hogy feszített tempójú évre számít Major Jenő 2018 hátralévő hónapjaiban. Ugyanakkor a polgármester szerint megéri a sok erőfeszítés, mert szebb lesz a város és az emberek közérzete is javulni fog a fejlődést tapasztalva.

A legutóbbi testületi ülésen tárgyalta a képviselő-testület a város 2018-as költségvetését. A számok konkrét ismerete nélkül még csak nagy vonalakban vázolta a polgármester az idei év terveit, elképzeléseit.
– A régóta emlegetett uniós forrásból megvalósuló fejlesztésekre már a számlánkon van a pénzösszeg. Az egyéb pályázatok önereje, illetve a tervezett saját erős fejlesztések pénzügyi fedezete pedig a helyi adóbevételekre alapozva szintén biztosított. Természetesen a fejlesztések mellett az intézmények megfelelő magas színvonalú működéséhez is szükséges önerő az állami normatíván felül. Ennek forrásai szintén az adóbevételek, illetve bérleti díjakból származó saját forrás – fogalmazott Major Jenő.

A városvezető a teljesség igénye nélkül beszélt arról, hogy mi valósul meg Beledben. A régóta esedékes konyhai rekonstrukciót pályázati támogatásból kezdik el, de csak úgy van értelme, ha teljes egészében felújítják, így ki kell egészíteni önerővel. A település tavaly 20 millió forintot fordított az utak rendbe tételére, de az sem elképzelhetetlen, hogy idén dupla ekkora összegre lesz szükség.
2017 óta jelentősen megnőtt az M86-osra kivezető Vörösmarty utca forgalma, így ennek felújítása az idei évre tervezett Pacsirta utca mellett szintén nem tűr halasztást. Várható, hogy a Provertha üzeme is kiköltözik az utca végén megvásárolt csarnokba, így az útfelújítás mellett kerékpárút és járda létesítése is indokolt Major Jenő szerint. Az ígéret szerint ehhez kormányzati forrást is kap a város.
Négy-öt utcát érintő járdaépítés céljára 2000 négyzetméternyi térkövet rendelt a városvezetés az idén, ezenfelül 1000 négyzetméter anyagot szánnak az egészségház előtti tér felújítására. Emlékeztetőül: tavaly 1600 négyzetméter szakaszt újítottak fel a helyi büdzsé terhére. Idén nem csak az önerőt tudják felhasználni a munkálatokra, mert hozzájön az a 15 millió forint, melyet az állam 2017-es pénzmaradványából biztosít többek közt a beledi önkormányzatnak, kifejezetten járdaépítésre.
A műfüves pálya elkészítése a Beledi Sportegyesület hatáskörébe tartozik, de a polgármester természetesen figyelemmel kíséri a munkálatokat.
Régóta húzódó folyamat az óvodaépület korszerűsítése, melyet Major Jenő tisztázatlan körülmények között „kapott örökbe” az előző városvezetéstől. A most folyó rekonstrukciót követően az óvoda épületében kerül elhelyezésre a bölcsőde is. A kivitelezés határideje március 20-a, azt követően a szükséges berendezések és bútorzat beszerzése, az udvar kialakítása várható, hogy a szeptemberi beköltözésre minden készen álljon.
A volt betonáru helyén lévő iparterület legnagyobb részét megvásárló vállalkozó egy évvel elhalasztotta az indulást, így most a közművek tervezése van napirenden, a tényleges termelés pedig 2019-ben indulna meg. Major Jenő hozzátette: Szerencsére a városban vannak más, olyan jól prosperáló cégek is, amelyektől stabil iparűzési adó bevételre számíthat az önkormányzat.
A városkép meghatározó elemei a templomok. A központban lévő katolikus templom az elnyert pályázati támogatásból várhatóan hamarosan kívül-belül megszépül – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: – Az utca végén lévő evangélikus templom, amely a mellette található egykori iskolával, illetve parókiával szintén meghatározó városképi elem. A templom tetőzete, illetve harangtornya szintén pályázati forrásból, és részben önerőből kerül felújításra még az idei évben.
A ravatalozó elő tető készítésénél végéhez közelednek a munkálatok. Az eddigi visszhangok pozitívak mind a látvány, mind a munka minőségére vonatkozóan.
A Barthodeiszky-kastély kerítése tavaly elkészült, ily módon a városképet már nem csúfítja. Sajnos az épület teljes felújítására jelenleg nincs fedezet, pedig funkcionálisan nagy szüksége lenne a településnek rá a helyi kultúra, közélet támogatására.
– Folyamatosan lobbizok a kastélyért, de a mai árak mellett és figyelembe véve a műemléki hivatal előírásait, az épület teljes felújítása több száz millió forintba is kerülhet. Bízom benne, hogy a következő években eredményesek leszünk, és megkapjuk ehhez is az állami támogatást – hangsúlyozta Beled vezetője.

Beküldés dátuma: 2018. 02. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés