Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Legalább évente ellenőriztessük kéményeinket!

Nekuti Zoltán kéményseprővel az egyik csornai társasház tetején készítettük el interjúnkat, no nem a magaslati levegő miatt, hanem hogy szemügyre vegyük a kéményeket. A szakember elmondta, hogy a lakosság sokféle fűtési forma közül választhat, de tudomása szerint a tömbházban az emberek 90 százaléka a gázra szavaz. Szerinte a légnemű energiahordozó meglehetősen drága, de az ezzel a módszerrel élők kényelmesen meleggé varázsolhatják az otthonukat. A gázfűtéses rendszereknél a következő dolgokra kell odafigyelni: biztosítani kell a kémény és a tüzelőberendezés levegő utánpótlását, különben visszaáramolhat az égéstermék. Mivel egyre többen leszigeteltetik a házukat, és jól záródó műanyag ablakokat építtetnek be, a lakrészben megszakad a kémény természetes áramköre. A fürdőszobában elhelyezett készülékekkel különösen óvatosnak kell lenni: azonnali szellőztetést igényel, ha annak ellenére párásodik a tükör, hogy senki sem zuhanyozott helyiségben. Nekuti Zoltán hozzátette: a legjobb ilyenkor elhagyni a lakást, mert égéstermék került a levegőbe, amely rendkívül veszélyes. A modernebb gázfűtő rendszerekben már beépítik a visszaáramlás-jelzőt, mely azonnal letiltja a készülék működését, ha rendellenességet észlel. A kéményseprő óva intett az olcsó szénmonoxid-riasztók beszerzésétől, mert túlságosan érzékenyek, ezért sokszor indokolatlanul bejeleznek: például, ha ártalmatlan parfüm vagy a más szempontból káros cigarettafüst kerül a levegőbe. A jelzőberendezéseket egyébként a gázkazán közelében, kb.egyméteres távolságba érdemes elhelyezni. Ha a családtagok közül valaki hirtelen fáradékonyságra vagy aluszékonyságra panaszkodik, rögtön a színtelen-szagtalan anyag jelenlétére kell gondolni, emiatt haladéktalanul el kell hagyni a helyiséget.
A ma vásárolható kandallók nagyon jók és szépek, csak sajnos sokszor engedély nélkül kötik be őket. Ilyenkor ugyanolyan veszélyesek, mint a gázfűtéses kazánok; és lehetőleg egy légtérben ne legyen a kettő.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play