Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Legalább évente ellenőriztessük kéményeinket!

Nekuti Zoltán kéményseprővel az egyik csornai társasház tetején készítettük el interjúnkat, no nem a magaslati levegő miatt, hanem hogy szemügyre vegyük a kéményeket. A szakember elmondta, hogy a lakosság sokféle fűtési forma közül választhat, de tudomása szerint a tömbházban az emberek 90 százaléka a gázra szavaz. Szerinte a légnemű energiahordozó meglehetősen drága, de az ezzel a módszerrel élők kényelmesen meleggé varázsolhatják az otthonukat. A gázfűtéses rendszereknél a következő dolgokra kell odafigyelni: biztosítani kell a kémény és a tüzelőberendezés levegő utánpótlását, különben visszaáramolhat az égéstermék. Mivel egyre többen leszigeteltetik a házukat, és jól záródó műanyag ablakokat építtetnek be, a lakrészben megszakad a kémény természetes áramköre. A fürdőszobában elhelyezett készülékekkel különösen óvatosnak kell lenni: azonnali szellőztetést igényel, ha annak ellenére párásodik a tükör, hogy senki sem zuhanyozott helyiségben. Nekuti Zoltán hozzátette: a legjobb ilyenkor elhagyni a lakást, mert égéstermék került a levegőbe, amely rendkívül veszélyes. A modernebb gázfűtő rendszerekben már beépítik a visszaáramlás-jelzőt, mely azonnal letiltja a készülék működését, ha rendellenességet észlel. A kéményseprő óva intett az olcsó szénmonoxid-riasztók beszerzésétől, mert túlságosan érzékenyek, ezért sokszor indokolatlanul bejeleznek: például, ha ártalmatlan parfüm vagy a más szempontból káros cigarettafüst kerül a levegőbe. A jelzőberendezéseket egyébként a gázkazán közelében, kb.egyméteres távolságba érdemes elhelyezni. Ha a családtagok közül valaki hirtelen fáradékonyságra vagy aluszékonyságra panaszkodik, rögtön a színtelen-szagtalan anyag jelenlétére kell gondolni, emiatt haladéktalanul el kell hagyni a helyiséget.
A ma vásárolható kandallók nagyon jók és szépek, csak sajnos sokszor engedély nélkül kötik be őket. Ilyenkor ugyanolyan veszélyesek, mint a gázfűtéses kazánok; és lehetőleg egy légtérben ne legyen a kettő.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

  • A trianoni békediktátum aláírására emlékeztek

    A kapuváriak folyamatosan példát mutatnak az összetartozásukról, legyen szó a családon, a szomszédságon belüli segítségnyújtásról, de elég egy magyar emberhez kötődő apró siker, jó hír is, hiszen az illető egy közülünk – hangsúlyozta Horváth László.

További hírek