Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Legszebb ünnepükre készülnek az evangélikus gyülekezet tagjai

A beledi evangélikus egyházközség 1829-ben lett önálló anyagyülekezet, melyhez két fília tartozik: Edve és Vásárosfalu. Beleden 700-an,  Vásárosfaluban 75-en  Edvén pedig 30-an tartoznak a közösséghez. Minden év októberében a reformáció kezdetének évfordulójára emlékeznek. Az  istentiszteleteknek megvan a maguk üzenete, de ha ebből az alkalomból rendezik, akkor az egyház megújulásával foglalkoznak.  Az elhunytakra a sírnál vagy az urnánál ugyanazzal a bibliai igével emlékeznek, amit a temetéskor is felidéztek. A szertartásokkor szokásos valamelyik ének egy-egy versszaka szintén felhangzik. Azokról sem feledkeznek meg, akiknek urnáját a család otthon helyezte el, mert a haranglábhoz gyülekezve imádkoznak a lelkek üdvéért.

Nemrégiben találtak egy olyan uniós pályázati kiírást, amely alkalmas lett volna a templom rendbe hozatalára, de mivel városok nem vehetnek részt ezen a projekten, Beled erről lecsúszott, viszont Edve reménykedhet a sikerben. Úgy tervezik, hogy villamosítják a templom harangjait, valamint az épületet körülvevő kerítés egyik oldalát szeretnék felújítani.

Béres László hálával gondol az evangélikus gyülekezet tagjaira, mert becsületesen megfizetik az  egyházfenntartói járulékot. A perselypénzzel igyekeznek a legcélszerűbben gazdálkodni, a
családi adományokat pedig nagyon szépen megköszöni. A lelkész  ha más felekezetek szokásaival hasonlítja össze az evangélikusokat, akkor szerinte elmondható róluk, hogy sokkal összetartóbbak. A helybéli katolikus plébánost is meghívták arra a december 1-jei szeretetvendégségre, melyet este hatkor rendeznek. Havassy Bálint László Rómáról fog előadást tartani, mert köztudott, hogy több éven keresztül tanulmányokat folytatott az olasz fővárosban . A lányok, asszonyok a szellemi táplálék kiegészítéseként süteményekkel  és ízletes teával készülnek a vendégek fogadására. Az adventi időszakban karácsonyi díszeket fognak készíteni, s november végén megkezdődik az ünnepi ráhangolódás, december 5-től pedig min
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

  • A trianoni békediktátum aláírására emlékeztek

    A kapuváriak folyamatosan példát mutatnak az összetartozásukról, legyen szó a családon, a szomszédságon belüli segítségnyújtásról, de elég egy magyar emberhez kötődő apró siker, jó hír is, hiszen az illető egy közülünk – hangsúlyozta Horváth László.

További hírek