Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Legszebb ünnepükre készülnek az evangélikus gyülekezet tagjai

A beledi evangélikus egyházközség 1829-ben lett önálló anyagyülekezet, melyhez két fília tartozik: Edve és Vásárosfalu. Beleden 700-an,  Vásárosfaluban 75-en  Edvén pedig 30-an tartoznak a közösséghez. Minden év októberében a reformáció kezdetének évfordulójára emlékeznek. Az  istentiszteleteknek megvan a maguk üzenete, de ha ebből az alkalomból rendezik, akkor az egyház megújulásával foglalkoznak.  Az elhunytakra a sírnál vagy az urnánál ugyanazzal a bibliai igével emlékeznek, amit a temetéskor is felidéztek. A szertartásokkor szokásos valamelyik ének egy-egy versszaka szintén felhangzik. Azokról sem feledkeznek meg, akiknek urnáját a család otthon helyezte el, mert a haranglábhoz gyülekezve imádkoznak a lelkek üdvéért.

Nemrégiben találtak egy olyan uniós pályázati kiírást, amely alkalmas lett volna a templom rendbe hozatalára, de mivel városok nem vehetnek részt ezen a projekten, Beled erről lecsúszott, viszont Edve reménykedhet a sikerben. Úgy tervezik, hogy villamosítják a templom harangjait, valamint az épületet körülvevő kerítés egyik oldalát szeretnék felújítani.

Béres László hálával gondol az evangélikus gyülekezet tagjaira, mert becsületesen megfizetik az  egyházfenntartói járulékot. A perselypénzzel igyekeznek a legcélszerűbben gazdálkodni, a
családi adományokat pedig nagyon szépen megköszöni. A lelkész  ha más felekezetek szokásaival hasonlítja össze az evangélikusokat, akkor szerinte elmondható róluk, hogy sokkal összetartóbbak. A helybéli katolikus plébánost is meghívták arra a december 1-jei szeretetvendégségre, melyet este hatkor rendeznek. Havassy Bálint László Rómáról fog előadást tartani, mert köztudott, hogy több éven keresztül tanulmányokat folytatott az olasz fővárosban . A lányok, asszonyok a szellemi táplálék kiegészítéseként süteményekkel  és ízletes teával készülnek a vendégek fogadására. Az adventi időszakban karácsonyi díszeket fognak készíteni, s november végén megkezdődik az ünnepi ráhangolódás, december 5-től pedig min
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play