Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Legyen mindenki közös ügye a közművelődés!

A kapuvári művelődési központ rendelkezik azokkal a megfelelő szakmai tapasztalatokkal és infrastrukturális lehetőséggel, amelyek biztos hátteret nyújtanak a városban megrendezendő közösségi programoknak. Az intézmény eddigi eredményeiről és terveiről a nemrég újból megválasztott igazgató, Henye Zsuzsa beszélt.

Henye Zsuzsa az eltelt két ötéves ciklus alatt bizonyította, hogy alkalmas a kapuvári művelődési központ magasabb szintű vezetői feladatainak ellátására. Talán munkája legnagyobb elismerésének tekintheti, hogy a képviselő-testület egyhangú támogatása mellett magáénak érezheti a település valamennyi közéleti szereplőjének bizalmát is. Az eltelt évtizedben rengeteg olyan szakkör és program indult el a koordinálásával, melyeket érdemes folytatni, hiszen rendszeres igény jelentkezik ezekre a lakosság részéről.
Tavaly is rendkívül népszerű volt az Erzsébet-tábor, így az idei nyárra szintén megpályázták a szervezett szünidei programot: összesen tizenhárom hétre nyerték el a lehetőséget, melybe a környező települések iskolásait is bevonják. A kapuvári könyvtárban és a művelődési házban párhuzamosan zajló két tábor „lakói” közös programokon is részt vesznek: a kirándulások és a strandolás valamennyi gyermeknek egyformán tetszenek.
– A polgármester úr néhány éve azt kérte tőlünk, hogy ne kiszolgáló intézmény legyünk, hanem elsősorban saját szervezésű rendezvényeket valósítsunk meg – fogalmazott Henye Zsuzsa, hozzátéve, hogy ennek ellenére minden segítséget megadnak az olyan hozzájuk forduló egyesületeknek, amelyek szeretnék megvalósítani egyéni elképzeléseiket. Az évek során megszerzett humán tőke, szakmai ismeret és tapasztalat alkalmassá teszi az intézmény dolgozóit arra, hogy támogatásukról biztosítsák a településen megrendezésre kerülő kisebb és nagyobb tömegeket megmozgató összejöveteleket.
– Mikor húsz éve idekerültem, elég rossz állapotú intézmény volt, a szemetet is behordta a szél az ajtó alatt, olyan rossz nyílászárók voltak – mondta az igazgató. 2013-ban egy önkormányzati pályázatnak köszönhetően újult meg az épület, mely Henye Zsuzsa szerint mára tökéletesen kiszolgálja az igényeket. A korszerű szigeteléssel költséghatékony lett az épület működtetése a fűtési szezon idején is.
Az állandó bérlőknek helyet biztosító Rábaközi Művelődési Központban lassan azzal a problémával szembesülnek, hogy elfogynak a szabad helyiségek. Uniós pályázati támogatásból szeretnének a kézműves foglalkozások lebonyolítására plusz termet kialakítani a pince szintjén.
További egy-egy helyiség korszerűsítésére készülnek a muzeális kiállítóhelyen és a könyvtárban, amit szintén pályázati támogatásból akarnak megvalósítani. Szakkörök, klubok szervezésével informális képzési, tanulási lehetőséget biztosítanának az idősebb korosztálynak, amennyiben elnyerik a pályázatot. A Nyitok Tanulási Központ ősztől ismét elindítja ingyenes nyelvi és számítástechnikai tanfolyamait, melyekre már megkezdődött a jelentkezők regisztrációja.
Henye Zsuzsa a közművelődés terén kifejtett munkáját továbbra is a helyi intézményekkel, civil szervezetekkel és vállalkozásokkal együttműködve szeretné folytatni, azonkívül nagyon fontosnak tartja a magánszemélyek véleményét az egyes rendezvényekkel kapcsolatban. A színházi előadások után megkérdezik a közönséget, hogy mennyire elégedettek a produkcióval, illetve a színtársulattal.
Az öt főállású és a négy órában dolgozó kolléga munkáját a Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretében további két személy segíti.

Szeretném, ha a művelődési központ és a hozzá tartozó könyvtár, valamint muzeális intézmény olyan találkozóhelye lenne a városnak, ahova az emberek mindig bátran bejönnek. A belépőjegyes rendezvények mellett sok olyan szakkört és klubot szervezünk, amelyeket ingyen is igénybe lehet venni – tette hozzá az igazgató.

Beküldés dátuma: 2017. 07. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés