Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Lezárt és folyamatban lévő pályázatok Kónyban

A tavalyi esztendő szinten teljes egészében a piactér fejlesztéséről szólt Kónyban, melynek már látszik az eredménye. A település vezetője abban reménykedik, hogy a 2019 elején indított legújabb közbeszerzési eljárásnak köszönhetően hamarosan megkezdődhet az iparterület közművekkel való ellátása is.

Küzdelmes évet zárt 2018-ban Kóny község – kezdte beszámolóját Aller Ime. A polgármester szerint az önkormányzat szerteágazó tevékenysége miatt képtelenség egy rövid interjúban mindenre kitérni, ezért a teljesség igénye nélkül vállalkozott a beszámolóra.
76 millió forint uniós pályázati pénzből épült meg a termelői piac, amely Kóny történetébe a 2018-as esztendő legnagyobb beruházásaként vonult be. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén megvalósult beruházás sok munkát adott a településnek. Tavaly januárban közbeszerzéssel indult a projekt, majd megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. Év végére beszerezték az épület és a hozzátartozó terület használatbavételi engedélyeit. Az önkormányzat idén év elején megindította a működési engedélyezési eljárást, így kora tavasszal megindulhat az élet a piactéren.

A helyi bölcsődeudvar fejlesztése szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg. A projekt 2017-ben indult, hisz egy része már ekkorra elkészült, majd folytatódtak a beruházások, és 2018-ban került lezárásra. A pályázat keretében pavilont, illetve új kerítést építettek, ezenkívül térköves területeket alakítottak ki és parkosítottak, új játékokat szereztek be. A kicsik örömmel vették birtokukba a megújult udvart.
2018-ban került lezárásra a szintén TOP támogatásból megvalósult "A Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ infokommunikációs fejlesztése Kónyban” elnevezésű projekt.

2018 februárjában indult Kóny konzorciumi vezetésével az egyik legnagyobb összegű pályázati program, melyen a gesztor településen kívül a következő községek vesznek részt: Markotabödöge, Rábcakapi, Cakóháza, Barbacs, Rábatamási, Szany. Közel 250 millió forint jut a "Humán szolgáltatások komplex fejlesztése a Rábaközben” című projektre, mely az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósul meg. A 2020 december végén lezáruló, 35 hónapon át tartó programsorozatban a legtöbb feladat a konzorcium vezető Kónyra hárul. A teljes projekt működtetéséhez meg kellett keresniük a megfelelő személyeket, így a szakmai vezető mellett öt koordinátort alkalmaznak.
– Nagy örömünkre szolgál, hogy tíz hónap alatt, vagyis 2018 végéig teljesítettünk minden időarányos mérföldkövet, ami lehetővé teszi ennek a rendkívül színes és szerteágazó projektnek a folytatását – fogalmazott Aller Imre. Kóny polgármestere hozzátette, hogy a pályázat keretében megvalósuló képzések, nyári táborok a helyiek és a környékbeli emberek életminőségét javítja jelentősen.
Az önkormányzat több mint 270 millió forintot nyert TOP-os pályázaton az iparterület fejlesztésére. A 2018-as tervezést követően beszerezték az építési engedélyeket, majd megindították a közbeszerzést.
Mivel az ajánlati árak nagy mértékben meghaladták a támogatás összegét, így az eljárást eredménytelennek kellett nyilvánítani. A közbeszerzést 2019 januárjában újraindították, mely még nem zárult le. Kóny vezetője abban bízik, hogy sikerrel járnak és a nyertes ajánlattevővel megkötik a szerződést, majd megkezdődhet az iparterület út, szennyvíz, víz és közvilágítás-hálózatának kiépítése.
A falu saját erőből oldotta meg Kóny frekventált részén a járdaépítést, a meglévő utakon pedig befejeződött a kátyúzás és téli felkészítés a 2018-as esztendőben.
A Kónyi Közös Önkormányzati Hivatal öt község igazgatási feladatait látja el, ami többletmunkát jelent a székhely településnek. Kóny gesztorságával működik a Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ, mely 22 település gyermekjóléti és családsegítő feladatait látja el. A központ dolgozói 15 községben biztosítják az idősek ellátását, valamint a szociális étkeztetést. Kónyban és Enesén működteti a családi bölcsődét. A közel ötven főt foglalkoztató, több száz ember ellátását biztosító intézmény felügyelete és irányítása megnövekedett feladatot ró többek közt a kónyi polgármesterre. A szociális központ munkatársainak helytállása kiemelkedő – mondott véleményt a központ működéséről Aller Imre.

Beküldés dátuma: 2019. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek