Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Libanapi programok Beleden

Szeretettel várták az érdeklődőket a Beledi Egyesített Szociális Központ szervezésében megrendezésre kerülő Márton-napi rendezvényre. Major Jenő ünnepi köszöntőjében a Márton-nap eredetéről beszélt a jelenlévőknek.

A népi hagyomány szerint november elejére befejeződtek a betakarítási munkák, a magtárakba került a gabona, az állatok pedig jóllakottan várták sorsuk beteljesedését. A földművesek ez idő tájt számíthattak a járandóságukra, amivel együtt járt egy hízott liba is. Az emberek a baromfit még a negyven napos böjt előtt jóízűen elfogyasztották.

A Márton-nap szakrális magyarázata így hangzott a polgármester tolmácsolásában: Szent Márton az egykori Savaria (Szombathely) területén született, majd római légiósként került Franciaországba, ahol felajánlotta köpenye felét egy arra tévedő koldusnak. Miután álmában megjelent Jézus, a katona a légiót otthagyva a császár szolgálatából Isten szolgálatába szegődött. A szerzetest Tours püspökévé avatták volna, de szerénysége okán túl előkelőnek tekintette volna a címet, ezért inkább elbújt egy libaólba. Keresése közben a szárnyasok élénk gágogása hívta fel rá a figyelmet – hangzott a történet.
A polgármesteri köszöntő után a beledi óvodások Márton-napi előadása következett. Ribizli bohóc vidám zenés, interaktív előadásával szórakoztatta a gyerekeket, majd a helyi iskolások mutatták be műsorukat. A folytatásban a Holle Anyó Gyermekszínház zenés, élőszereplős mesejátékát tekinthették meg, végül Stipkovits Vivien énekesnő koncertje zárta a délutáni programokat.
A beledi tornacsarnok közönségét a nap folyamán játszóház, babasarok, fotósarok és fajátékok várták, de a finom ételek-italok kedvelői sem maradtak hoppon, mert a büfében palacsinta, rántott pipifalatok, sült burgonya és üdítőital fogadta.

Beküldés dátuma: 2021. 11. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play