Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Lovas barátok köszöntötték a települést

A “főszereplők” türelmetlenül várták az indulást Kapuvár belvárosában, és ide-oda toppantottak patáikkal, de azért szót fogadtak a hajtónak. A látványos felvonulás élén álló hintó alsó és felső kerékküllői lassan helyet cseréltek, s a kissé megfáradt anyag nyikorogva adta meg magát a vezényszónak, ami után  megindult a menet. Az apraja a végére maradt, mert két csengettyűvel díszített póni zárta a komótosan haladó sort. A négylábúak és gazdáik, valamint az utasok az előre meghirdetett útvonalon haladtak, amit a nézők időnként tapssal jutalmaztak. A hat éve alakult, ötven tagot számláló, s azóta is a település meghatározó civil szervezeteként működő Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület abból az alkalomból hozta létre ezt a parádés bemutatót, hogy 850 éve jegyzik írások a települést. A  lovasbandérium létrejötte szintén kerek évfordulóhoz kötődik, ugyanis Kapuvár  várossá nyilvánításának 40.évfordulóján alakultak díszcsapattá. A négylábúak nem várták meg, míg szót kapnak, mert már az Esterházy- és a Nádasdy-huszárok  ünnepi jelentése előtt sűrűn “közbekiabáltak”. A lovassági zászlók kitűzésével hivatalosan is megkezdődött a program.
– A tavalyi évben ötéves fennállását ünneplő lóbarátok  köre nagy elismerést vívott ki nemcsak a Rábaközben, hanem a Dunántúlon is - kezdte az egyesület éves programjától eltérő, rendhagyó programon elhangzó köszöntőjét Hámori György, aki a civil szervezet ebből az alkalomból végzett komoly előkészületi munkáját méltatta. Az elmúlt 850 év alatt nagyon sok minden történt a település életében, és az írásos emlékek kiemelkedő helyen fogják említeni a lovasok hagyománytiszteletét. A polgármester hozzátette: a rendezvény a városrehabilitációs projekt keretében kiírt civil programalapnak köszönhetően valósult meg.
Miért mennek olyan jól Kapuváron a dolgok? – a kérdést már Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke tette fel. Szerinte az egyik ok, hogy a kiválóan működő testület mellett legalább olyan jó és együtt gondolkodó civil szervezetek erősítik a várost. Pavlóczki Béla történelemtanárnak nem volt könnyű dolga, mert néhány percbe kellett besűrítenie a település először 850 éve írásban foglalt históriáját. Megjegyezte, hogy 1162-ben keletkezett az az oklevél, amelyben Kapu néven említik a megerősített várral rendelkező települést.
A kapuváriak fesztivál keretében látták vendégül lovas barátaikat, továbbá a vendégeknek bemutatták az általuk fontosnak tartott hagyományokat. Axnix Imre, a lóbarátok titkára leszögezte: a látványosság és a szórakoztatás mellett céljuk a lovas turizmus fellendítése. Úgy érzi, igyekezetük nem hiábavaló, mert a lovassport dinamikusan fejlődik, és a város igényt tart az egyesületre. A főszervező végül megköszönte a társszervezetek részvételét, akik színvonalasabbá tették a rendezvényt.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés