Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Lovasok, vadászok, kutyások, zene, ének, tánc...

- Az európai kardvívással összefüggő történelmi emlékek felkutatása, valamint a középkori mozgáskultúra visszahozása, s nem utolsó sorban a filmes sztereotípiák eloszlatása- foglalta össze a nonprofit szervezet célját Heitter Péter. A harcművészetek és a kardok mestere lelkesen magyarázta közönségének az alapállások, az ütések és a menetek pontos koreográfiáját. Hogy került mindez a birtokába? A Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskolának a mozgásformák kialakításában a különböző nyelvterületekből fennmaradt, 1200-1600-as évekből származó kódexek szolgálnak forrásul. Hogy lehet elsajátítani a szabályos kar- és lábmunkát? Az elnökségi tag poénosan megjegyezte: - Napi tíz perc gyakorlás nyolcvan éven keresztül. Angliában dolgozó vívótársuk a sport színpadi formáját űzi, tőle hallották a következő filmes csemegét: Brad Pitt légyen bármilyen sármos, még nem biztos, hogy alkalmas a középkori kard hiteles használatának megtanulására, viszont az operatőr szeretné rögzíteni a látványt, ezért a vásznon megjelenő mozgásnak nem sok köze van a valósághoz. Heitter Péter és klubtagjai rögtönzött bemutatót tartottak az eredeti technikából. Aki a sportszablyával bánni tud, az a vívás alapvető elemeit is elsajátítja - hangzott a falunapon.
A lovagi eszme megkövetelte a becsületet, ezért mindenki maga számolta a hibapontjait,  de ha a közönség soraiból bekiabált valaki, azt az Isten ítéletébe való beleszólásnak tekintették, ezért a kéz levágásával büntették. A Győrben, Révkomáromban és Vácott működő társaság ennél jóval humánusabb, és amikor a korabeli párbajt modellálják, párnázott karddal gyakorolják a mozdulatokat. Talán kicsit meglepő, de hölgyek is vívnak köreikben. Heitter Péter erre így reagált: a múltban sem voltak ritkák a harcos amazonok, s mivel alapvetően nem erőből, hanem lendületből indítják a kardot, így a nők is ügyesen forgatják.
Nemes Virág jónéhány esztendeje kapott rá a gumiasztalra, s újabban már szakedzővel gyakorolja. A lány az akrobatikus elemek közti szünetben elmondta: ha valaki komolyabban űzi ezt a sportágat, annak nem árt az óvatosság, ezért a sérülések elkerülése végett szivacsokkal veszik körbe a trambulint. Virág nem tör nagyobb babérokra, ezért beéri a hobbiugrálással.
Giczi András polgármester hosszasan sorolta a falunapi programokat. A helyi fellépőkből összeállított műsorok előnye, hogy a rokonok kíváncsiak hozzátartozóik produkciójára, de hívtak külsős fellépőket is. A  lebonyolításhoz szükséges anyagiakat úgy teremtették elő, hogy mindenkit megkerestek, akinek valamilyen köze lehet Barbacshoz, és ehhez jött az önerő, valamint a pályázati forrás. Ha az embereknek van arra idejük, hogy szóba álljanak egymással, már összekovácsolódik a csapat - vallja a falu vezetője.






Beküldés dátuma: 2010. 07. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés