Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb fekvenyomó versenye Beledben

Beledben versenyzett a fekvenyomó sportág színe-java, köztük több dobogós olimpiai helyezettel. A résztvevők célja nyilván az eredményes szereplés, de nem elhanyagolható, hogy mindemellett a sportoló, az edző és a néző egyaránt jól érezte magát.

Erős emberek gyülekeztek a 26. Biotech USA Magyar Bajnokság 2016-os rendezvényén, melynek idén Beled adott otthont.
– Városunk megérdemel néha-néha egy-egy kiemelt szintű kulturális vagy sportrendezvényt – nyilatkozta Eőry Jenő, a Magyar Erőemelő Szövetség elnökségi tagja, aki arra emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt, a Beledi Delta Testépítő Klub fennállásának 20. évfordulója alkalmából szintén a rábaközi kisvárosban tartották meg a nívós versenyt.
Az idei rangadót megtisztelte jelenlétével Rónaszéki András, Magyar Erőemelő Szövetség elnöke, valamint Major Jenő beledi polgármester. A beledi képviselő-testület teljes vállszélességgel a rendezvény mellé állt, ezenkívül a megyei önkormányzat és több helyi, valamint környékbeli cég és vállalkozó támogatta a sportolók felkészülését, valamint a program zökkenőmentes lebonyolítását. Beled vezetője köszöntőjében megjegyezte, hogy nagyrészt Eőry Jenő, a helyi klub elnöke állhatatos munkájának, valamint az 1994-ben alakult, a kastély alagsorában működő Delta Testépítő Klub eredményes sportolóinak köszönhető, hogy ismét Beled rendezhette meg az országos megmérettetést.
A mezes versenyen a para fekvenyomókat a nők és a férfiak mezőnye követte, ifjúsági, junior és masters kategóriában. Az erőkifejtés nem babra megy, mert az első három helyezett bekerülhet a magyar válogatott keretbe.
Az egyik budapesti klubtól érkező, harminc éves Watchou Koukam Sedric Roussel két és fél éve kezdte az erőemelést, előtte inkább csak a kondigépeken gyakorolt. Egy tavalyi siófoki versenyen a 71 kg-osok súlycsoportjában indult afrikai származású parasportoló 176 kg-ot nyomott, Beledben pedig a 88 kg-osok súlycsoportjában próbálkozott.
– A mozgássérülteknek nagyon fontos a sport, és szerencsére Faragó Péter, a magyar erőemelő-válogatott szakvezetője sokat segít nekünk – nyilatkozta a kameruni származású fiatalember, akinek kicsi korában szerzett betegsége miatt egyik lába megrövidült, így a járás is nehézséget okoz neki. Több mint egy éve megkapta a magyar állampolgárságot, s mivel nagyon kedveli hazánkat, az itt élő embereket, hosszabb távon szeretne nálunk maradni. Eddigi legjobb dolog ami megtörtént vele, hogy Magyarország befogadta, és örülne, ha bekerülne a magyar válogatottba.

Engelhardt Katalin 1992-ben Barcelonában vett részt első paralimpiáján, azóta hatszor versenyzett úszásban, az erőemelést pedig egyfajta „kirándulásnak” tekinti. Méhen belüli rendellenes fejlődés miatt sérült a lába, de akaraterejének köszönhetően a sportban megtalálta célját. Hátrányos helyzetét nyilván nehezen élte meg, és először fejben kellett tisztáznia magában, hogy elfogadja meglévő adottságait, melyekből aztán megpróbálja kihozni a legtöbbet. Vannak nehezebb pillanatai, amikor megkérdezi önmagától, hogy érdemes-e küzdeni, majd céljaira fókuszálva túllép ezeken. A versenyző szerint általában elmondható valamennyi sportágról, hogy napi szintű edzést igényel. Ami a fekvenyomást illeti, egyelőre saját testsúlyának megfelelő kilogrammszámot képes kinyomni, tehát szépen halad elképzelései megvalósításában.

A pihenőidőszakát töltő, ezért most Beledben nem versenyző Tunkel Nándor pályafutása négy évvel ezelőtt indult. Az erőemelő világkupa első, második és harmadik, valamint Európa-bajnoki második helyével büszkélkedhet. A 48 kg-os fiatalember boldogan mutatta kameránknak a XV. Nyári Paralimpián kapott bronzérmét. A harmadik helyezést 155 kg-os fekvenyomással szerezte. Számára nagy akaraterő és sok-sok lemondás, önmagával szemben támasztott szigor és fegyelem hozta meg az eredményt, ami heti öt alkalommal két és félórás edzést jelent.

Beküldés dátuma: 2016. 11. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés