Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Magyarország legismertebb szakácsnője

A Győrben élő pénzügyi tanácsadó sosem tanult főzni, de a konyhaműveleteket mégis olyan magas szinten műveli, hogy az egyik kereskedelmi televízió vetélkedősorozatában egészen a döntőig menetelt. Nagy Eszternek még az is szurkolt, aki egyébként nem kísérte figyelemmel a műsorfolyam
összes adását.

– Nem vagyok szakmabeli, ami a főzést illeti; pénzügyi tanácsadóként dolgozom – szerénykedett a két kisgyermekét egyedül nevelő, határozott édesanya. Nagy Eszter kicsi kora óta próbálkozik a konyhában, és első sikerélményét négyévesen élte át, amikor rántottát készített a szüleinek. Az ominózus történetre úgy emlékszik, hogy lelkesedésben nem volt hiány, viszont az olajról megfeledkezett, ezért kicsit odakapott az étel, amely ennek ellenére ízlett családtagjainak. Eszter édesanyja és édesapja egyaránt ínyencek, de apukája kísérletezőbb alkat, ezért szívesen próbálgatja a különböző ízkombinációkat.
Sok embernek terhet jelentenek a munka utáni konyhaműveletek, de riportalanyunk a főzés közben kapcsolódik ki, azonkívül fontos számára, hogy szerettei finomakat egyenek.
– Látom az örömöt az arcukon: Igen, enni jó dolog! – mondta Nagy Eszter, aki jó ideig azt sem tudta, hogy létezik a fent nevezett televíziós műsor. Kiderült, hogy barátnője adta meg telefonszámát a szervezőknek, és a főzős adást a következőképpen ajánlotta figyelmébe: „Tudod, van egy olyan tévés sorozat, mint az éneklős műsorok, csak főzni kell benne.” Azóta nemcsak Eszter tudja, hanem az ő szereplését nyomon követő emberek sokasága is tisztában van a tehetségkutató jelentőségével.
A televíziós műsorba azonban nem vezetett egyenes út, mert a résztvevőket számtalan kihívás elé állították. Nyilvánvaló, hogy főzni kellett, először saját alapanyagokból, majd egyre nehezebb feladatokkal bízták meg a vállalkozószellemű jelentkezőket. A fővárosban megrendezett castingokon a gasztronómia és a média részéről különböző népes szakértői csoportok figyelték a bejutásért versengők igyekezetét.
– Fárasztó volt, de minden alkalommal örültem, ha túljutottam egyen, és hogy visszahívtak. Minden versenynek úgy állok neki, hogy nyerni szeretnék. Nem gondoltam, hogy eljutok eddig, de amikor az utolsó öt-hat ember között voltam, tényleg elhittem, akár győztes is lehetek. Óriási megmérettetés volt számomra, és egyébként is sokat adott a műsor. Megtanultam, hol vannak a határaim – mondta Nagy Eszter. Hozzátette: rengeteg munka rejlik a mögött, amit a nézők már a kész, vágott műsorban láttak.

– Nehéz rólam elképzelni, de husi gyerek voltam. Valószínű, onnan származik a dolgok újragondolása, hogy az alapanyagokat kicseréltem másra – mesélte a győri versenyző, aki nem használ lisztet az ételek sűrítésére, hanem addig forralja, míg eltűnik a főzővize. Nyilván a pizza és a házi tészta alapanyagát nem változtathatja meg, de amiből lehet, kihagyja a lisztet, mégis tartalmasabb és ízletesebb lesz az étel.

Nagy Eszter a televíziós vetélkedőt egyfajta önismereti tréningnek is felfoghatja, mert például maga lepődött meg azon a leginkább, hogy a stressz hatására olyan eljárásokat alkalmazott, melyek korábban eszébe sem jutottak. Ahogy megkapta a feladatot, teljesen kizárta a külvilágot, kamerák sem léteztek számára, csak az elkészítendő étel.
A több ezer jelentkező közül a legjobb harminchatba bejutott versenyző mindennap más-más feladatot kapott, ezért mentálisan sem tudott rá felkészülni. Nagy Eszter sosem főzött szakácskönyvből, hanem a kiválasztott ételt íze és textúrája alapján reprodukálja.

Nagy Eszter számára az álom munkahely, vagyis Budapest egyik legjobb vendéglátóegysége egyelőre nem jött össze, de – a harmadikként, a nők közül pedig a legjobb helyen végzett – versenyző nem adja fel korábbi terveit. Eddig úgy gondolta, hogy nyugdíjas korára megnyitja saját éttermét. – Remélem, ez a műsor közelebb hozza vágyaimat – hangzott az interjúban. Mire számíthat, aki betér Nagy Eszter talán nem is annyira a távoli jövőben megnyíló éttermébe? Magyaros, de egészséges ennivalót fog a tányérjában találni, úgy, hogy az újragondolt ételek megőrzik a rájuk jellemző sajátosságukat, és nyilván gyönyörűen lesznek tálalva.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés