Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Március 15-e útmutatás a mindennapokra

Az 1848-as március 15-i forradalom dicsőségére, majd az ezt követő szabadságharcra emlékeztek Beledben az elmúlt héten. Major Jenő beszédében felidézte Széchenyi munkásságát, aki nemcsak megalkotta, hanem szinte azonnal meg is kezdte programjai megvalósítását.

– Kevés olyan nemzet van a világban, amely annyi történelmi nagysággal büszkélkedhet, mint a magyar. Különösen igaz ez a reformkorra, amikor nemzetünk nagyjai, élükön Széchenyivel, máig is ható, korszakmegváltó gondolatokat fogalmaztak meg mind az akkori magyar gazdaság, mind a társadalom vonatkozásában. Gondolataik, eszméik jó táptalajra találtak a korabeli magyarság értelmiségi köreiben. «Sokan azt gondolják, Magyarország volt, én azt szeretném hinni, hogy lesz» – idézett a legnagyobb magyartól Major Jenő.
A polgármester ezt követően arról beszélt, hogy Széchenyi egyike volt azoknak, akik szenvedélyesen viszonyultak a nemzet ügyéhez. Felvázolta és kidolgozta Magyarország számára azt a nagyívű programot, amelyhez hasonló alig van a történelemben, továbbá kijelölte az utat a szellemi fejlődés, a társadalmi igazságosság és a korszerű nemzeti lét felé.
A többször forduló hadi szerencse és számos sikeresen megvívott győztes csata ellenére a magyar szabadságharc elbukott, de a küzdelem mégsem volt hiábavaló – hangsúlyozta a szónok, hozzátéve: az eszme tovább élt a börtönökben, az otthonokban és a szívekben. Az ország elindult a függetlenség felé vezető úton, és visszavonhatatlanul elkezdődött a polgári átalakulás.
Beled polgármestere végül összefoglalta a március 15-i forradalom és szabadságharc máig ható következményeit, melyek végigkísérik történelmünket: az 1956-os forradalom, majd az 1990-es rendszerváltás mindegyike a márciusi ifjak eszméjéből eredeztethető. Talán mindezeknél is fontosabb hatása az egység és az összefogás. Meg kell tanulnunk, hogy társadalmi helyzettől, nézettől, vallástól függetlenül csak az összefogás és az önzetlen tenni akarás viheti előre a közös ügyet.
– Fogadjuk meg a mai nap tanulságát, zárjuk szívünkbe, hogy útmutatást adjon a mindennapokra. Ha így teszünk, méltóak leszünk nagy elődeinkhez – hangsúlyozta Major Jenő.

Az ünnepi beszédet követően a beledi általános iskola hetedik osztályosainak műsorát láthatta a közönség. Zongorán közreműködött Tóth Bettina hatodikas tanuló. Horváth-Stipkovits Vivien az előadás után felkérte az egybegyűlteket, hogy fáradjanak az 1848/49-es emlékműhöz, ahol főhajtás kíséretében helyezték el az emlékezés virágait.

Beküldés dátuma: 2017. 03. 21.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play