Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Másfél milliárd forint nyertese a Csornai Margit Kórház

Hamarosan kulturált, igényes környezetben gyógyulhatnak a csornai kórházba érkező betegek. A munka látványos része idén ősszel vette kezdetét, miután sikerült leküzdeni a belvíz okozta gondokat. Ha elkészül az új épület, az igazgató szerint mindenki be fogja látni, hogy kell ekkora hely a feladatok megfelelő ellátásához.

Mikor forgolódott utoljára toronydaru Csornán? Az elmúlt évtizedekben túl gyakran nem fordult elő, az biztos. A látványnak sem utolsó építmény megjelenésével együtt szinte biztos, hogy valami „kinő” a földből. Akciófilmbe beillő jelenet lesz, amikor megindul az a negyven jármű, mely az alapozáshoz szükséges betont szállítja a kijelölt területre.
Magyarországon az egészségügy nagyon komoly beruházások előtt áll: európai uniós pályázatokból 300 milliárd forint áramlik az ágazatba, ezen belül a csornai Margit Kórház 1,5 milliárd forint projekt nyertesévé vált.
A pályázat részleteiről dr. Winiczai Zoltán beszélt televíziónknak. Fedett folyosókkal kötik össze a különböző épületrészekben lévő fekvőbeteg osztályokat, így a pácienseket nem szállítják a szabad ég alatt, valamint egy helyre kerülnek a diagnosztikai és az eddig szétszórtan található szakrendelések is. A teljes röntgen és laboratóriumi részleggel együtt, mintegy 300 millió forint értékben újul meg a műszerpark.
A csornai Margit Kórház az infrastrukturális beruházással együtt részese lesz a modern, 21. századi telemedicinának, mely automatikusan magával hozza a szakmai fejlődést.
A kétszintes épület egyesek szerint túl nagy falat Csornának, de ha elkészül a beruházás, „mindenki meg fogja látni: éppen,
hogy elég lesz nekünk”. Az igazgató hozzátette: Az „A” épületben található nőgyógyászati és terhesgondozó részleg, valamint a kardiológia, a sebészet és a sürgősségi ellátó helyigénye miatt hiányzik a társalgó a kórházból, pedig erre a pácienseknek és a látogatóknak is szüksége lenne. A röntgengépek ódon környezetben üzemelnek, nem beszélve a retro hangulatot árasztó lapos tetős SZTK-épületről, melyben a beázástól kezdve a fűtés gondokig sok mindennel megküzdöttek.
Amennyiben a kivitelező az eredeti ütem szerint dolgozik, jövő ilyenkor már múlt időben beszélhetünk az építkezésről. A kórház további tervei közt szerepel, az ugyancsak pályázati pénzből létesítendő naperőmű, mely ötmillió forint megtakarítást eredményezhet a villamosenergia-fogyasztás terén. Az amortizálódott épületrészek átalakítására egyelőre nincs meg a forrás, de figyelik a pályázati kiírásokat.

 

Beküldés dátuma: 2014. 11. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek