Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Matyóföldi nyugdíjasok a Rábaközben

Nem tudom, hogy ki kit lepett meg jobban: Hámori György a lakosságot azzal, hogy ennyi év közéleti szereplése után derült fény apai ágának származására, vagy pedig a városba látogató matyók a polgármestert, pénzben sem mérhető ajándékukkal. Mindenesetre színpompás kavalkád keltette fel a kapuvári járókelők figyelmét a minap, hiszen a matyó népviselet nem fukarkodik a tarkabarka pompában. A Mezőkövesdről érkezett vidám társaságnak “szép szellős utcáival” igencsak megtetszett  Kapuvár, ahol vonzó a sok zöld terület. Több napos látogatásuk során megnézték a fertődi  Esterházy-kastélyt, valamint szentmisére igyekeztek egy környékbeli kápolnába.
Varga Józsefné, a Matyó Nagymama Klub Egyesület elnöke mesélt televíziónknak a mezőkövesdi lányok cifra ruházatáról. Kiemelt szerepe van a fejviseletnek. A copfos lányok pántlikát tettek a hajukba, férjhez menés után pedig csavarító kendővel burkolták be ékességüket. Az első gyermek születése után már nem hordhatták a látványos fejéket, helyette sátoros kendő került fel a főre. A nyári ujjas szerepét betöltő fellökő hosszú ujjas változata a litya, a nálunk köténynek nevezett darab pedig a surc. Utóbbival kapcsolatban terjedt el a matyó monda: az ördög ellopta a legényt, és télvíz idején csak egy öl virág fejében adta vissza. A leány erre megvarrta a színpompás kötényt, amit szó szerint az ölén hordott. A férfiak csizmát és priccses nadrágot húznak, fölé surcot, a cifra lobogós ing fölé pedig csúcsos kalap dukál. Varga Józsefné a nők ruházatát felülről lefelé haladva kezdte bemutatni. Mellette álló férje modellezte a fiúk viseletét, aminek az ismertetését a földtől felfelé indította. Hogy ennek van-e valamilyen jelentősége, mindenki döntse el maga, de lenne pár tippem a különböző  magyarázatokra (a nő tényleg a fejben hordja az eszét, a férfi pedig máshol, vagy a férfiak jobban a földön járnak stb.). A csoportnak még mindig van olyan tagja, amely át tudja adni a fiataloknak a ruhakészítés titkát. A klubosok a matyó lakodalmas kedvéért elég gyakran felveszik, de egyébként  csak a külföldiek kedvéért vagy ünnepnapokon öltik magukra a tarka öltözetet – mondta a klub elnöke. Hozzátette: Mezőkövesden a hagyomány erősen kötődik a matyósághoz, egyes városrészek csak a régiségről szólnak.
Kiss Györgyné, a kapuvári nyugdíjasklub vezetője az egyik családi tévézés közben lett figyelmes a matyó népművészetet bemutatót kisfilmre. Hámori György polgármester atyai felmenői révén (a nagypapa Matyóföldben nyugszik)kötődik Mezőkövesdhez, ezért szívesen közbenjárt az idősek tervének végrehajtásában. A kapuvári nyugdíjasok tavaly ősszel látogattak matyóföldre, most pedig legalább olyan szeretettel fogadták a mezőkövesdieket, mint ahogy első találkozásukkor őket. A legtöbb nyugdíjasnak nagyon sokat jelent az ilyen kikapcsolódás – jegyezte meg a szervező. Szerinte az ilyen kapcsolatok egy életre meghatározóak lehetnek, ezért lesz folytatása a kezdeményezésnek.
A kapuváriak a mai napig emlegetik az Alföldön tett kirándulást – kezdte köszöntőjét Hámori György. – Talán kevesen tudják, hogy édesapám élete jelentős részét Mezőkövesden töltötte. Hámori György sérelmezte, hogy a sajtó kevésbé publikálja a nyugdíjasklub által elért versenyeredményeket, amelyről viszont az feltételezhető, hogy nem értesülnek a médiumok, tehát a hiba oka közel sem az érdeklődés hiányában, hanem a kommunikációs csatornákban keresendő. Kapuvár vezetője azonkívül, hogy a település meghatározó elemének tekinti a civil szerveződéseket és számít a véleményükre, a tisztelet legfelső fokán beszélt a helyi idősekhez: éltesebb korában szeretne ő is ilyen aktívan tenni-venni, mint ahogy Kapuvár nyugdíjasai, akik ráadásul sokfelé viszik a város hírnevét. A mezőkövesdiek tényleg értenek a meglepetésekhez, mert egyedi ajándékkal kedveskedtek a vendéglátó polgármesternek: elhozták magukkal Hámori György egykori játszópajtásának küldeményét, melyben a gyermekkorra emlékeztető hajdani írások és ifjúkori képek szerepelnek.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play