Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Megalakult a Csornai Református Missziói Egyházközség

Csornán jövője van a reformátusoknak, ami az Úristen ajándéka, de azért a gyülekezett tagjainak is sokat kell tennie azért, hogy önálló közösségként vegyenek részt a református egyház életében – mondta dr. Nemes Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka a Csornai Református Missziói Egyházközség megalakulásának alkalmából.

Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese ünnepi istentiszteletet tartott a csornai művelődési központban a Csornai Református Missziói Egyházközség megalakulása alkalmából. A rendezvényen közreműködött a Csorna Bárdos Lajos Kórus.
Tóth József felolvasta a Dunántúli Református Egyházkerület 2023. október 28-i tatai közgyűlésén hozott 39/2023-as szá-mú határozatát, amely szerint a Magyarországi Református Egyház 2022. évi 1. tv. 22. §-a alapján 2024. január 1-jei hatállyal létrehozta a Csornai Református Missziói Egyházközséget, Isten gazdag áldását kérve az egyházközség életére és szolgálatára és a gyülekezet javára. Korábban a zirci és a győrújbaráti gyülekeztet érte hasonló öröm.
A Pápai Református Egyházmegyei gondnok ezt követően adományozási emléklapot adott át Erlitz Anitának, a csornai egyházközség lelkészének abból az alkalomból, hogy a Pápai Református Egyházmegye gyülekezetei a 2023-as évben meghirdetett egyházmegyei perselyadakozás során 1 millió 635 ezer forintot gyűjtöttek, amellyel hozzájárulnak a Csornai Református Missziói Egyházközség tervezett gyülekezeti központja terveinek előkészítéséhez.
Dr. Nemes Pál arról beszélt, hogy a keresztények nem magányos utazáson vesznek részt, ezért fontos a gyülekezethez való tartozás. A missziós egyházközségen belül mindenkinek megvan a maga feladata és mindenkire szükség van – hívta fel a figyelmet a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka az apostolok cselekedeteiről szóló könyv második részében olvasható, 42. és 47. verseinek iránymutatására.
Tubán József az evangélikusok és a testvérfelekezetek nevében osztotta meg gondolatait a közönséggel. Szerinte miután bejegyezték a Csornai Református Missziói Egyházközséget, várhatóan létszámában és tettrekészségében is fejlődni fog. – Testvéreink élni, gyarapodni akarnak, mint a kovász, mely összetartja a közösséget – fogalmazott a lelkész, majd megjegyezte, hogy az ember hajlamos az elkényelmesedésre, ezért arra kértje a jelenlévőket, éljék meg hitüket.
– Egyfajta földet érést jelent a református gyülekezet számára, mely szórványként eddig nem adatott meg nekünk. Hála azért, hogy itt lehetünk és azért, hogy mindig kereshetjük a jobbat, s nem csupán azt, amit a világ kínál, hanem amire Isten rendel bennünket – mondta Erlitz Anita református lelkész. (Fotók: Tóth Attila)

 

Gyopáros Alpár köszöntőjében arról beszélt, hogy egyház- és várostörténeti eseménynek vagyunk tanúi. A térség országgyűlési képviselője miután ő maga is utánaérdeklődött, elmagyarázta, hogy mit jelent a missziói egyházközség kifejezés. Talán a piaci viszonyok közt működő startup céghez hasonlítható leginkább, mely önálló jogi személy, de még szüksége van a külső támogatásra, de ha idővel megerősödik, további szintet léphet, esetünkben az egyházon belül. A kormánybiztos meg van arról győződve, hogy Erlitz Anita képes lesz arra, hogy gyülekezetével elérje a következő lépcsőfokot. A politikus kijelentette, hogy támogatásáról biztosítja a csornai reformátusokat egy templomként is működő, többfunkciós gyülekezeti központ építésében.


– Csorna város címerében Szent Antal kezében egy liliomot fog. A liliomon három szirom látható. Annak idején erre épült városunk szlogenje is – hit, büszkeség és fejlődés –, mely akár jelképezheti a múltat, a jelent, s jövőt. Csorna lakossága mindig is büszke volt múltjára, melyben a hit minduntalan kiemelt szerepet játszott – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin, majd hozzátette: Egy polgármesteri ciklus alatt hatalmas megtiszteltetés, ha csak egy olyan mérföldkőnek lehet az ember tanúja, mely a város életében is kardinális , meghatározó pont, történelmi pillanat. Az elöljáró ehhez hasonlóan élte meg, amikor újra megkezdte működését Csornán a járásbíróság. A polgármester végül arról beszélt, hogy az önkormányzat felajánlott egy területet a gyülekezetnek céljaik megvalósítására, és a későbbiekben is nyitva áll a városháza ajtaja a reformátusok előtt.

Beküldés dátuma: 2024. 01. 23.

További hírek