Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Megkezdődött a jövő évi költségvetési koncepció kidolgozása

Közmeghall-gatás keretében tárgyalták a képviselők az önkormányzat vagyoni helyzetének alakulását, a város pénzügyi helyzetét, továbbá az eddig befolyt helyi adók felhasználását. A korábbi évekhez hasonlóan idén is kevés állampolgár élt  a közvetlen kérdésfeltevés és javaslattétel lehetőségével, de
a város vezetője szerint a Rábaközi Televízió jóvoltából úgyis szinte valamennyi háztartásban végig lehet követni a napirendi pontok tárgyalását. 2012-ben már eleve megvolt a rendeltetése a helyi adóbevételek jelentős részének, mert az önkormányzat csak ebben az esztendőben 290 millió forinttal egészítette ki
az államtól kapott normatívát a város intézményeinek stabil működéséhez. Hámori György úgy véli, hogy a lakosság és a vállalkozók fegyelmezett magatartásának köszönhetően eddig jól alakultak a helyi adókból származó bevételek. A polgármester hozzátette: adózni érhető módon senki sem szeret, de ha a beszedett közterheket valóban a város javára fordítják, akkor ez az érintetteknek is megnyugtatóbb lehet. Az intézmények működtetésére fordított pénz egyfajta befektetés, mert a jövő generációja érdekében tartják fenn.

A testületi ülés másik sarkalatos témája a jövő évi költségvetési koncepció volt.
A 2012-es év költségvetésének háromnegyed éves teljesítéséről szóló beszámoló a szeptember végi állapotot tükrözi. Kapuváron bíznak abban, hogy december végéig már nem kell hozzányúlni a 100 millió forintnyi biztonsági tartalékhoz, hiszen eddig sem vették igénybe a folyószámlahitelt. 2012-ben az előző évekhez hasonlóan fogják zárni a város költségvetését, ami azért rendkívül fontos, mert jövő januártól életbe lép a feladatfinanszírozási rendszer.

Mint ahogy a törvénykezésben, úgy a helyhatóságoknál is hiányoznak az információk a költségvetés tervezéséhez.
Az egyre bizonytalanabb gazdasági környezetben eddig is nagyon nehéz volt előre  megjósolni a bevételek és kiadások alakulását, s a problémát újabban az is tetézi, hogy nem ismerik azokat a főbb számokat, amelyekkel a város jövőre rendelkezni fog. Korábban legalább megközelítőleg tudták, hogy mivel fognak gazdálkodni, de most ez sem mondható el. Hámori György megítélése szerint a közigazgatási rendszert érintő nagy volumenű átalakulások miatt a parlament sincs könnyű helyzetben, ráadásul az országnak az európai uniós elvárásoknak is meg kellene felelnie. Azonban túlzás lenne azt állítani, hogy teljes sötétségben tapogatóznak, inkább a jogszabályok gyors változása a jellemző: ami ma igaz, holnap már nem biztos, hogy megállja a helyét – tette hozzá a polgármester. – Nagyon bízom benne, hogy az önkormányzat ha nem is számokkal alátámasztott, de használható koncepciót tett le az asztalra – fogalmazott az interjúalany, akinek változatlanul az a véleménye, hogy a 2006-ban megkezdett irányt folytatni kell. Pontosabban mire gondolt? Az előre nem várt eseményekre való felkészülés mellett biztonságosan kell működtetni az intézményeket, ezenkívül elemi kötelezettségnek tekinti a lehetőségek kiaknázását. Ilyenek azok az európai uniós pályázatok, melyeket a jövőben inkább a gazdaság fejlesztését célzó projektekre fogják kidolgozni.
– Ha ma feléljük a holnapot, akkor mi lesz holnapután? – tette fel a kérdést Hámori György. Ezt azok kedvéért mondta, akik számtalan olyan ötlettel állnak elő, amelyeket jó lenne megvalósítani. A város első embere is fel tudna  sorolni sok-sok példát, de  úgy gondolja, sosem szabad elengedni a gyeplőt. Amit reálisnak látnak, azt úgyis meglépik: ilyen a Fő téri húsbolt újraindítása. Ezenkívül az év végén megszűnő társulási formák közül többet is szeretnének megtartani. A sürgősségi osztály nélkül működő kórház mellett nagyon fontos lenne a  háziorvosi ügyelet biztosítása.
A helyhatóság a nem alanyi jogon járó segélyeket szeretné jövőre megszüntetni, a méltányossági alapon odaítélt támogatásokat viszont nem tudja tovább finanszírozni. Csak azoktól a családoktól fognak elvenni, amelyek jogosulatlanul igényelték a segélyeket.
Vége a pazarlásnak, mert nincs hőveszteség!
Érintették a képviselők a távhőszolgáltatásról szóló rendeletet, mert a rendszer korszerűsítését követően a mostani fűtési szezonban már a tényleges bekerülési díjakat érvényesítik az árakban. A költségmegosztók felszerelése után mindenki a pénztárcájához igazítva veheti igénybe a szolgáltatást, amely nagyfokú takarékosságra ösztönözheti a lakosságot.
Beküldés dátuma: 2012. 12. 05.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play