Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Megkezdődött a jubileumi felkészülés a Felsőbükiben

Tíz évvel ezelőtt is méltó ünnepséget rendeztek az 1953 óta működő kapuvári gimnáziumban, és a hatvanadik évforduló esztendejében sem lesz ez másként – tájékoztatott az igazgató. Az intézmény névadójának, Felsőbüki Nagy Pálnak a születésnapja október 7-ére esik, ezért az egyéb jubileumi rendezvényeket is e dátum köré szervezik. Bernád Csaba elárulta: a 2013/2014-es tanév elején egyhetes ünnepségsorozattal adóznak a volt országgyűlési követ emlékének. Az egész iskola készül arra a büki kirándulásra, amelyen főhajtással és koszorúval tisztelegnek a neves személy sírja és szobra előtt. A rendezvények szellemi és sportvetélkedővel folytatódnak, az iskola aulájában pedig az elmúlt hatvan évet felelevenítő kiállítást fognak szervezni. Emléktábla avatás és a diákok által bemutatott díszelőadás is szerepel a műsorsorozat repertoárjában. A napjainkban várható történelmi és ének-zenei vetélkedőkön ugyancsak szóba kerül az iskola névadója, illetve az intézmény elmúlt hatvan évének története.

A rangos helyet kivívott, és a megye első öt középiskolája között szereplő kapuvári gimnázium 1989-ben vette fel a Felsőbüki Nagy Pál nevet, tisztelegve a történelmi személy előtt, aki szónoki tehetségével hazánk és a magyar nyelv érdekében lépett fel a bécsi diétában. A bravúros beszéd hatására Széchenyi egész éves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia létrehozására. Az iskolában évről évre cserélődik a diáktársadalom, de az elmúlt évtizedek eseményei nem tűnnek el nyomtalanul: az épület felső aulájában az 50. évforduló alkalmából összeállított kiállítás részletei ma is láthatóak. Makettek és régi fényképek tanúskodnak az intézmény tanárainak  hagyománytiszteletéről, amit a fiataloknak is átadnak.

A jubiláló kapuvári gimnázium diákjai szeretnek tanulni, és konkrét célokat tűznek ki maguk elé – mondta az igazgató.
A Felsőbüki a megyében az összes gimnáziumot megelőzi  a „pedagógiailag hozzáadott érték” alapján, mely megmutatja, hogy mennyiben változott a fiatalok tudásszintje a belépéstől az intézményből való távozásig. A következő adat is biztató a továbbtanulni szándékozó lányoknak és fiúknak: az itt tanulók hosszú évek óta 80 százalék feletti eséllyel jutnak be az egyetemekre, vagyis ötből négyen biztosan felvételt nyernek. A tavalyi érettségi átlaga szintén nagyon szép, 4,0 feletti eredményt mutatott.

– Aki innen kikerül, az szinte kivétel nélkül megállja a helyét, és neves egyetemi tanárok, rektorok, jogi és orvosi doktorok, NASA-kutató öregbítik az iskola hírnevét – nyilatkozta az igazgató.
Idén erős felvételin van túl a gimnázium, de Bernád Csaba szerint csüggedésre semmi ok, mert a gyümölcsöző pedagógiai tevékenység nagyon egyszerűen megfogalmazható: a lelkiismeretes munka és a diákok szeretete meghozza a várt eredményt. Mindebben partnerként számítanak a fiatalokra, és továbbra is kérik a szülők, valamint a környék önkormányzatainak segítségét.
Beküldés dátuma: 2013. 04. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés