Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Megkezdődött az aratás

Vásárosfalu határában már learatott, felszántott gabonatáblákkal  találkozhatunk. A 40 hektáron elterülő nagyon jó minőségű őszi árpával kezdődött az aratás, majd a 60-70 hektáron elterülő repcével folytatódhat, ha az időjárási körülmények engedik. A búza aratása csak ezek után kezdődhet.

A Vásárosfalut övező területek nagy részén nem csak helyiek, hanem bérlők is gazdálkodnak. Molnár Sándor polgármester maga is gazdálkodó, több földterület tulajdonosa, testközelből tapasztalja a gabonatermesztéssel és a gazdálkodással járó nehézségeket.  Igaz, a munkák már nem hasonlíthatóak össze az évtizedekkel korábban kaszával és cséplőgépekkel végzett, sok ember megfeszített munkáját igénylő aratáshoz. A folyamatosan modernizálódó gépeknek köszönhetően egyre rövidebb idő alatt, egyre nagyobb területet képesek a tulajdonosok megmunkálni. Vásárosfalunál a gabonatermés 40 mázsa per hektár körüli, és a híresztelésekkel ellentétben szerencsére az eladási ár sem alakul rosszul. A learatott gabona egy része értékesítésre kerül, de a nagy állatállománnyal rendelkező gazdáknak takarmányra is szükségük van.
A polgármester szerint megéri Magyarországon gabonatermesztéssel foglalkozni, az állattenyésztés viszont sokszor kevésbé kifizetődő. A jó eredmény eléréséhez persze szükség van szakértelemre, megfelelő műszaki, technikai háttérre és a biztos felvevőpiacra.

Beküldés dátuma: 2014. 07. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés