Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Meglepetés produkcióval készülnek a 10. jubileumi bemutatóra

A tánc felfogható egyfajta sportként vagy csapatjátékként, melyben a mozgáskultúra és a művészet együttes szeretete motiválja a résztvevőket. A Kapuvári Movement Dance School táncpedagógusai tíz éves tapasztalataikat adják át a fiataloknak.

– Igen mozgalmas volt az elmúlt tíz év. Szinte már nem is emlékszünk az összes fellépésre, bemutatóra, versenyre. Próbáljuk minél változatosabbá tenni a tanéveket, évről évre újabb versenyekre megyünk, ezenkívül karácsony táján mindig megtartjuk a gálát. Szerencsére a helyi illetve környékbeli rendezvényekre is egyre inkább hívnak minket. Úgy látszik, megszeretett minket a lakosság, hiszen több mint 200 gyerkőc jár a tánciskolába. Helyileg Csornán, Fertőszentmiklóson, Kapuváron, illetve kisebb kihelyezett tagozatunk működik Rábatamásiban és Himodon – foglalta össze Mészáros Laura a Movement Dance School Egyesület eddigi eredményeit.

– Hűek maradtunk önmagunkhoz: van egy hip-hop és modern tánc tagozatunk. A hip-hop tagozatot továbbra is Rabi Imre vezeti, akitől breaktáncot is tanulhatnak a növendékek. A modern tánc vonalat én viszem: dzsesszt, modern kortárs táncokat, limónt sajátíthatnak el a gyerekek korosztályuknak megfelelően – tette hozzá a táncművészeti főiskolán végzett modern kortárstánc pedagógus. Kiegészítésként megszerezte az egészségtan tanári képesítést, illetve a gyógytestnevelés szakot is elvégezte.

A gyerekeknél az esztétikus mozgás mellett arra is oda kell figyelni, hogy egészségesek legyenek. A mozgáskoordináció egész testükre hatással van, amire izomzatukat is fel kell készíteni.
A tánc ráadásul annyiban többet ad, hogy megfelelő gyakorlás után jobban át tudják élni saját érzelmeiket. A tinédzsereket jó eséllyel átsegíti a krízishelyzeteken, hisz kevésbé félnek önmaguk megismerésétől. Sokaknak már az megterhelő lehet, hogy kiállnak a színpadra, vagy a kortársaik elé. Az előadóművészet az élet minden területén segíti őket, könnyebben helytállnak későbbi munkahelyükön.

A tánciskolának nem a fő profilja a versenyzés, hanem maga a mozgás, de a gyerekekben is megvan az igény arra, hogy időnként megmérettessék magukat, ezért a Movement School tanítványai évről évre elindulnak egy-egy versenyen. Idén részt vettek a Veszprémben megrendezésre kerülő Connector Táncfesztiválon. A kapuvári gyerekek nagyon szép eredményeket értek el: 9 arannyal, 5 ezüsttel, 3 bronzzal tértek haza, ezenkívül megkapták a legjobb zene-koreográfia- összhang, valamint a legjobb gyerek táncos különdíját. A csornai junior csoport zenei-koreográfiai különdíjban részesült.
– Korosztálytól függően heti kétszer 60-90 percesek az óráink, de versenyidőszakban, vagy ha projektmunkákra készülünk, akkor emelt számban tartjuk meg, plusz bejönnek a szombat délutánok és vasárnap délelőttök, vagy akár esti órákban a rendes táncórák után is gyakorlunk. A versenyre készülő tanítványok nálunk is odateszik magukat, rákoncentrálnak, teljesen elhivatottak.

Rabi Imre arról beszélt, hogy annak idején nagy bizalommal és elszántsággal kezdte a táncoktatást Laurával együtt.
– Bízom benne, hogy a következő tíz évet is ugyanilyen erőbedobással és sikerekkel fogjuk teljesíteni. Elsősorban az volt a célunk, hogy a táncot, mint sportot fogadják el. A mai napig több közegben vitát vált ki, hogy a tánc művészet vagy sport. Én úgy tartom, hogy mind a kettő, sőt inkább egy életstílus. A táncban is az lesz igazán sikeres, aki komolyan veszi, de ez az élet bármely részére elmondható – mondta Rabi Imre. A táncoktató szerint iskolájukat kellőképpen megalapozták Kapuváron, sőt országszerte ismert a munkájuk. Jelentős eredménynek tekinti, hogy már óvodáskortól a gyerekek tudatába épül a tánc, mint szabadidős lehetőség, ami hobbiként vagy még nagyobb súllyal szerepel az életükben.
A csoportos órákon fejlődik az állóképességük, a ritmuson keresztül megtanulják a közös munkára való odafigyelést. Idejekorán megpróbálják a gyerekekbe belenevelni a csapatszellemet. A félévi vagy év végi sikeres produkció nemcsak a tanítványoktól, hanem a szülőktől is egyfajta alázatot követel a felkészülési időben.
A gyerekek jól érzik magukat a tánciskolában, a színpadon is évről évre felszabadultabbak. Megszűnik a feszengés, a mosolyuk is sokkal őszintébb. A táncoktatást már 3-4 éves kortól ajánlják a kicsiknek. Ők nem versenyszinten táncolnak, hanem náluk kimondottan a testkép fejlesztés, a koordináció a lényeg. Sok szülő már 2 éves gyermekét is elhozná a tánciskolába, amit a szakemberek korainak tartanak, szerintük 4 éves kortól lenne ideális.

A Movement Dance School a 10. jubileumot úgy szeretné megünnepelni, hogy a korábbi évek legkiemelkedőbb produkcióit dolgozzák fel a jelen korra. Csokorba gyűjtik az elmúlt tíz esztendő legsikeresebb produkcióit, ezenkívül meglepetéssel is készülnek.
A tanév végi jubileumi gálát június 10-én rendezik meg, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket. Két előadással a kapuvári művelődési központba készülnek, a harmadikat pedig Csornán mutatják be. bemutatóik általában telt házasak, ezért aki szeretne valamelyiken részt venni, időben tervezze be a programot.

Beküldés dátuma: 2018. 04. 20.

Kapcsolódó hírek

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

DANUBIUS play