Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Megoldódhat a biogáz hasznosítása Kapuváron

A Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnökség idei beszámolójából, pontosabban a csőtörésekre és egyéb meghibásodásokra vonatkozó összegzésből is kiderül, hogy egyre több utcában javítják meg a csővezetékeket, így évről évre kevesebb kellemetlenséggel szembesül a lakosság.

A Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnöksége a legutóbbi képviselő-testületi ülésen számolt be a 2016-ban végzett tevékenységéről, valamint a tervezett beruházásárokról és rekonstrukciós munkálatairól. Molnár Rita üzemmérnökség-vezető az írásbeli beadványt szóban egészítette ki néhány adattal.
A Pannon-Víz Zrt. tavaly 69 millió forintot fordított a kapuvári víziközmű rendszer felújítására, ezzel szemben idén már 129,5 millió forint jutott a karbantartási munkálatokra.
A testületi ülésen szó volt arról is, hogy hatékonyan működik a szennyvíztisztító telep, mely felkeltette a környékbeli vízművek szakembereinek az érdeklődését is. Téli időszakban 60-70 százalékos a biogáz hasznosítása, viszont a tornyok kapacitása lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű szervesanyag fogadását is. A rothasztótornyokban a nyaranta termelt gáz 80 százalékát elégetik, ezért keresik a megoldást az észszerű hasznosításra. Első körben olyan gázmotor vagy - turbina beüzemelésére gondoltak, amely lehetővé tenné a telep villamos energia ellátását. A lehetőségek közt felmerült a meleg víz előállítása is, illetve az energiaforrás hőszolgáltatón keresztüli hasznosítása. A jelentős költségekkel járó beruházáshoz számítanak az önkormányzat közreműködésére, amit valamilyen pályázati formában tudnának elképzelni.

Régóta kérdés a Széchenyi iskolánál lévő, 500 m3 kapacitású, elavult vasbeton szerkezetű víztorony felújítása. Mivel nagy összeget igényelne a komplex korszerűsítéssel járó beruházás, szóba került a kapuvári húsgyár területén lévő 700 m3-es építmény hasznosítása. Az előzetes vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő húsgyári torony alkalmas lenne a város vízszolgáltató rendszerének üzemeltetésére. Ráadásul a fémszerkezetű, nagyobb kapacitású berendezés fenntartása jóval olcsóbb lenne. Az önkormányzat szintén fantáziát lát a korszerűbb torony hasznosításában, amely a Pannon-Vízzel kötött vagyonkezelési szerződés keretében valósítható meg. A cserére, illetve az átállásra a jövő esztendőben kerülhet sor.

Időszerűvé vált a vízvezetékek téliesítése, ezért a Pannon-Víz Zrt. munkatársai kihasználva minden fórumot, a médián keresztül is tájékoztatják a lakosságot a szükséges tennivalókról. Molnár Rita szerint érdemes odafigyelni a kerti csapok, vízóraaknák téliesítésére, mert az ingatlantulajdonosoknak tavasszal kellemetlen meglepetésekben lehet részük, ha megkapják az emelt összegű számlát az elfolyt víz miatt.

Beküldés dátuma: 2016. 11. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés