Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Megoldódhat a biogáz hasznosítása Kapuváron

A Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnökség idei beszámolójából, pontosabban a csőtörésekre és egyéb meghibásodásokra vonatkozó összegzésből is kiderül, hogy egyre több utcában javítják meg a csővezetékeket, így évről évre kevesebb kellemetlenséggel szembesül a lakosság.

A Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnöksége a legutóbbi képviselő-testületi ülésen számolt be a 2016-ban végzett tevékenységéről, valamint a tervezett beruházásárokról és rekonstrukciós munkálatairól. Molnár Rita üzemmérnökség-vezető az írásbeli beadványt szóban egészítette ki néhány adattal.
A Pannon-Víz Zrt. tavaly 69 millió forintot fordított a kapuvári víziközmű rendszer felújítására, ezzel szemben idén már 129,5 millió forint jutott a karbantartási munkálatokra.
A testületi ülésen szó volt arról is, hogy hatékonyan működik a szennyvíztisztító telep, mely felkeltette a környékbeli vízművek szakembereinek az érdeklődését is. Téli időszakban 60-70 százalékos a biogáz hasznosítása, viszont a tornyok kapacitása lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű szervesanyag fogadását is. A rothasztótornyokban a nyaranta termelt gáz 80 százalékát elégetik, ezért keresik a megoldást az észszerű hasznosításra. Első körben olyan gázmotor vagy - turbina beüzemelésére gondoltak, amely lehetővé tenné a telep villamos energia ellátását. A lehetőségek közt felmerült a meleg víz előállítása is, illetve az energiaforrás hőszolgáltatón keresztüli hasznosítása. A jelentős költségekkel járó beruházáshoz számítanak az önkormányzat közreműködésére, amit valamilyen pályázati formában tudnának elképzelni.

Régóta kérdés a Széchenyi iskolánál lévő, 500 m3 kapacitású, elavult vasbeton szerkezetű víztorony felújítása. Mivel nagy összeget igényelne a komplex korszerűsítéssel járó beruházás, szóba került a kapuvári húsgyár területén lévő 700 m3-es építmény hasznosítása. Az előzetes vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő húsgyári torony alkalmas lenne a város vízszolgáltató rendszerének üzemeltetésére. Ráadásul a fémszerkezetű, nagyobb kapacitású berendezés fenntartása jóval olcsóbb lenne. Az önkormányzat szintén fantáziát lát a korszerűbb torony hasznosításában, amely a Pannon-Vízzel kötött vagyonkezelési szerződés keretében valósítható meg. A cserére, illetve az átállásra a jövő esztendőben kerülhet sor.

Időszerűvé vált a vízvezetékek téliesítése, ezért a Pannon-Víz Zrt. munkatársai kihasználva minden fórumot, a médián keresztül is tájékoztatják a lakosságot a szükséges tennivalókról. Molnár Rita szerint érdemes odafigyelni a kerti csapok, vízóraaknák téliesítésére, mert az ingatlantulajdonosoknak tavasszal kellemetlen meglepetésekben lehet részük, ha megkapják az emelt összegű számlát az elfolyt víz miatt.

Beküldés dátuma: 2016. 11. 22.

Kapcsolódó hírek

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play