Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Megújul a kapuvári könyvtár belső tere

A kapuvári múzeumot, művelődési központot és könyvtárat is magában foglaló intézmény két egysége már megszépült, újabban pedig a bibliotékát korszerűsítik 17,5 millió forint állami támogatásból. Más örömteli hír is szóba került a sajtótájékoztatón: Kapuváron sínen van a bölcsődebővítés és a tanuszoda építése.

Az elmúlt időszakban komoly támogatási összeg érkezett a magyarországi települések, falvak könyvtárainak belső felújítására. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Rábaközben is számtalan példát találhatunk a kormányzati segítséggel megújult bibliotékákra. A kisvárosi könyvtárak korszerűsítése eddig kimaradt az átfogó fejlesztési programból, ezért a kapuvári és a csornai mintaként szolgálhat a majdan induló kezdeményezésre.
A járásközponti települések, kis városok könyvtárai nem pusztán könyvkölcsönzéssel foglalkoznak, hanem a szó legszorosabb értelmében vett közösségi terekként funkcionálhatnak – jegyezte meg Gyopáros Alpár. A kormánybiztos szerint méltán rászolgálnak a kormányzati támogatásra. Mivel a könyvtár szolgáltatásait nemcsak a helyiek veszik igénybe, a környező települések lakói is jobb körülmények között élhetnek a lehetőséggel.

A kormánybiztos azt is elmondta, hogy az épület külsejére is ráfér a felújítás, de ez a feladat már a következő önkormányzatra vár. Hozzátette: a települések számíthatnak a segítségére.
Henye Zsuzsa arról beszélt, hogy a kapuvári önkormányzat mindig is támogatta a kulturális intézmények felújítását. Tavaly hat utcafronti nyílászárót cseréltek ki, de a mostani támogatásnak köszönhetően folytathatják a munkát. Hamarosan olyan látogatóbarát környezetben fogják várni az olvasóközönséget, ahova öröm lesz belépni – tette hozzá az igazgató.

Hámori György szerint köszönet illeti a könyvtár dolgozóit, akik a nehezebb körülmények között is tisztességesen végezték munkájukat és türelmesen kivárták, míg ez az intézmény is állami támogatáshoz jut. Lehet, hogy a többi gigaprojekthez képest a 17,5 millió forint nem olyan nagy összeg, de nekik sokat jelent, hiszen ebből meg tudják oldani az alapvető infrastrukturális fejlesztéseket.
A polgármester arra emlékeztetett, hogy az országgyűlési képviselőnek köszönhetően náluk már volt egy komolyabb bölcsődefelújítási program.
Manapság egyre nagyobb az igény arra, hogy a kisgyermekes anyukák visszatérhessenek a munka világába, ezért tovább bővítik a bölcsődei férőhelyek számát. Kapuváron ennek is meg van a fedezete: TOP-os pályázaton nyertek 140 millió forintot, melyből még egy csoportszobát építenek a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel.

A kormány vállalásának megfelelően a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Program keretében indított TTT program (tornacsarnok, tanerem és tanuszoda) szerint mind a három járási központban – Csornán, Kapuváron és Téten – épül egy-egy tanuszoda. Kapuváron már alá is írták a támogatási szerződést. Gyopáros Alpár érdeklődésünkre elmondta: Kapuvár azért jár előrébb, mert Csornán ingatlannal kapcsolatos problémákat, Téten pedig közműrácsatlakozási feladatokat kellett rendezni előzetesen.
Mivel a tanuszoda nemcsak a kapuvári gyerekeket fogja kiszolgálni, hanem járás többi településéről ide érkezőket, ezért olyan helyet kerestek neki, mely buszokkal is könnyen megközelíthető. Hámori György ebből a szempontból is elégedett a KRESZ-park könyékével.

Beküldés dátuma: 2019. 10. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés