Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Megyei ünnepség Bősárkányban

Ökumenikus igeliturgiával kezdődött a megyei önkormányzat augusztus 20-i ünnepsége a  bősárkányi Szentháromság plébániatemplomban. A misén közreműködött Maráz Sándor bősárkányi plébános, Várszegi Asztrik bencés szerzetes, pannonhalmi főapát, Steinbach József református püspök, Kiss Miklós evangélikus esperes és Marics István, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet lelki igazgatója. A csornai születésű, Bősárkányban keresztelkedett atya szerint a hely jellegéből fakad és nem az emberek jelleméből, hogy még ma sem vagyunk képesek eldönteni, hova tartozunk. Úgy tűnik, Diocletianus császár kora óta probléma a Pannóniai tartomány hovatartozása, hisz ekkor jelent meg az első történelmi utalás arra vonatkozóan, hogy kérdéses területi integritásunk, hisz a Róbai Birodalom felosztását követően rövid ideig a birodalom keleti feléhez tartoztunk, majd átkerültünk a nyugati közigazgatáshoz. Ady Endre lényegrelátóan írta le hazánkat kompországnak, mely a partok közt tévelyeg. A sokszínű kultúra és ideológia nemcsak áldás, hanem átok is ránk nézve, amire számtalan példát találhatunk történelmünkben. Szent István éleslátása, politikai zsenialitása kellett megmaradásunkhoz – tette hozzá a felszólaló. Első magyar királyunk egyszerre tudott szigorú és engedékeny lenni, aki nem úgy választott magának hivatást, hanem felismerte és elfogadta küldetését, amelyhez hű maradt egészen haláláig.
A felemelő gondolatok után dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke átadta a kitüntetéseket. Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag Kitüntető Címet kapott dr. Pantali Zoltán  nyugalmazott börtönparancsnok, Gróf Széchényi Ferenc-díjban részesült dr. Kurunczi Károly jánossomorjai polgármester. Maráz Sándor rábaközi főesperes megkapta a Péterfy Sándor-díjat, dr. Vehrer Adél egyetemi docens pedig Dr. Kovács Pál-díjban részesült. Borbély János költő átvehette a Kormos István-díjat, Axnix Imrét, a Kapuvári Lóbarátok Körének titkárát a Bauer Rudolf-díjra találták érdemesnek. Szintén elismerték az egészségügyi és szociális terület munkatársait: dr. Lajtay György nyugállományú rendőrorvos Dr. Petz Aladár-díjat kapott, Marek Jánosnénak pedig a Dr. Batthyány-Strattmann László-díjat ítélték oda. Horváth Imrénét, a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság igazgatóját Dr. Csizmadia Andor-díjjal tüntették ki, Szalay Antal, a Provertha Zrt. tulajdonosa pedig megkapta a Meller Ignác-díjat.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play