Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Megyerikumok: Kapuvári Röntgenmúzeum

Boros János magángyűjteménye szakértői és látogatói javaslatra került be a „Megyerikumok” körébe. A helyi értéktárat gazdagító tárlat országosan is egyedülálló dokumentumokat, tárgyakat tartalmaz.

– Nemrég kaptuk meg az értesítést, hogy a kapuvári röntgenmúzeumot felvették a „Megyerikumok” közé. Büszke vagyok arra, hogy megelégedéssel távoznak a látogatók, hisz a katódsugár előállításától, keletkezésétől, a mai radiológiai felfedezésekig minden megtalálható – mondta Boros János. A történet szomorúbb része, hogy a sugár felfedezése áldozatokat is követelt: a győri dr. Schröder Gyula elsőként hunyt el hazánkban sugárkárosodás miatt. A faszerkezetes röntgenkészüléken még egyáltalán nem volt védelem.
A múzeumban kiállított gépek közül több, az ország különböző tájáról került Kapuvárra. Egy-egy régi készüléket fel lehet fedezni más múzeumokban, de a kapuvárihoz hasonló gazdag gyűjtemény nem található egész országban. Mind megyei érték, hisz nincs ehhez hasonló a környéken. Aki végignézi a tárlatot, láthatja, hogy számos megyénkben élt és dolgozott szakember foglalkozott valamilyen szinten a sugár továbbfejlesztésével, alkalmazásával – jegyezte meg a röntgenasszisztens.
A radioaktív anyagot az egészségügyön kívül az ipar is használja, ezért nem mindegy, hogy kinek a kezébe kerül és milyen szándékkal. A sugár gyógyító és pusztító erejét szemléltetik a poszterek, az atomkísérletektől kezdve Hirosimán, Nagaszakin át Csernobilig. Az egyik tablósorozaton láthatóak azok a sugár okozta sérülések, amelyek az ipari használat közben következtek be. Arra is fel kell hívni a ifjúság figyelmét, hogy ha majd ők kerülnek oda, és rokon szakmát választanak, vagy esetleg kutatókká válnak, a sugarat csak az emberiség javára használják fel. Kapuváron, a Kossuth L. u. 10. szám alatt (a volt rendőrség épületében), tüdőgondozótól néhány épületre lévő múzeum előzetes telefonos bejelentkezés után látogatható: +36 20/416-4963.

Beküldés dátuma: 2016. 03. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés