Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Mesébe illő lámpagyűjtemény Fertőszéplakon

Haragovics József világkörüli útra invitálta a tornácos parasztházba betérő vendégeket, akik háromszáztíz darabból álló lámpakollekciója révén „megkerülhették” a Földet. Aladdintól eltérően a diákoknak akkor nem teljesült minden kívánsága, de a múzeum vezetője
igyekezett valamennyi kérdésükre kielégítő választ adni.

A Világörökség Napja alkalmából  térítési díj nélkül látogathatták a csoportok a fertőszéplaki Vasúti Lámpamúzeumot. Haragovics József 34 évvel ezelőtt alapozta meg magángyűjteményét, mely széles spektrumát kínálja a legkülönfélébb fajtájú és méretű vasúti lámpáknak. Amerikából, Svédországból, Új-Zélandról, Mongóliából származik a kollekció egy-egy becses darabja. A legutóbbi lámpa Sri Lankáról érkezett hazánkba, hogy a Kisalföldön folytassa pályafutását. Joggal merül fel a kérdés, hogy mivel fizet a gyűjtő lámpákért? Cserealapként a leggyakrabban megfelelő mennyiségben adagolt ízletes hazai vörös borunk szolgál – mesélte Haragovics József, aki elmondása szerint egyáltalán nem haragszik a régi dolgokra, sőt, nagy tiszteletben tartja őket. A kiállítás honlapján  (http://www.vasutilampamuzeum.lks.hu) többek között ez a mondat is olvasható: „A lámpák arról árulkodnak, hogyan lesz egy, a szakmáját megszállottan szerető, szenvedélyes ember kezében az ócska kacatból ipartörténeti remekmű.” Több évtizede tartó hobbijáért  felesége sem neheztel, aki inkább térfára veszi a dolgot.
Az általános iskolások világítástechnika-történeti óráinak is helyszínéül szolgáló múzeumban félórás tárlatvezetés várt a vendégekre, akiket a csodalámpa szelleme megóvta minden balszerencsétől ott tartózkodásuk ideje alatt. ©MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 05. 27.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play