Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Mezőőr, termál, műfüves pálya és biogázüzem

A csornai képviselő-testület mezőgazdasági és egyéb földterületeinek védelmében mezei őrszolgálatot szervez.
A csornai képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén döntött a mezőőri szolgálat április 1-je létrehozásáról. Major András képviselő az ügy hátteréről beszélt televízió-stúdiónkban:  A Fidesz-KDNP jóval korábban kérte a polgármestert, hogy vegye fel a kapcsolatot a Csorna közigazgatási területén működő vadásztársaságokkal. Utóbbi közösség tagjai nagyon pozitívan álltak a kezdeményezéshez, és támogatják a mezei őrség felállítását. A leendő munkatársak foglalkoztatásával kapcsolatos előírásokat az ide vonatkozó szabályok tartalmazzák: a legfontosabb ezek közül a 18.életév betöltése, a büntetlen előélet, a fegyvertartási engedély és a mezőőri vizsga.

Közel húsz éve a termál az egyik legnehezebben megoldható ügye az önkormányzatnak – vette át a szót Háncs Károly képviselő.
A város vezetése tárgyalásokat kezdeményezett a jogutód nélküli  új tulajdonossal, az Eurofarm Kft.-vel. A helyhatóság és a kft. Vizet vízért címmel kíván megállapodást kötni egymással. Az öntözéshez nélkülözhetetlen hideg vizet a cégnek a város adná, ők pedig a fürdő működtetéséhez szükséges meleg vizet biztosítanák cserébe. Háncs Károly  azért tartózkodott a szavazáson, mert hiányolta a szerződésből az önkormányzati garanciákat. A képviselő úgy véli, hogy a megállapodás mindkét fél számára előnyös, de hosszabb távon biztonságosabbnak érezné, ha a dokumentumba beépítésre kerülnének a védelmi feltételek. Hogy mire gondolt? Az óvatosságra szerinte azért van szükség, mert már az elmúlt években is számtalanszor előfordult a kertészet és a termálvizet biztosító K47-es kút tulajdonosváltása. A garanciával csökkenteni lehetne Csorna kiszolgáltatottságát: ne fordulhasson elő még egyszer, hogy a termál víz nélkül marad. A cég tárgyaláson megjelent ügyvédje viszont nem fogadta el az önkormányzat által javasolt feltételeket, ezért köztes megállapodás született.  Az előzetes kalkulációk szerint egy  szezon 6,5 millió forintba fog kerülni, melyben benne vannak a járulékos költségek és a  víz ára is. Ezenkívül nyitásra alkalmas állapotba kell hozni a strandot, melynek becsült összege 21 millió forint lesz.

Major András szerint felesleges azon aggódni, hogy nem térül meg a műfüves pályára fordított összeg.
A képviselő-testületi ülés másik sarkalatos pontja volt a műfüves pálya megépítése. A tervezet nem kapta meg a többséget az első szavazáson, ezért a  tárgyalássorozat a rendkívüli ülésen folytatódott. A helyhatóság 7 : 5 arányban tette le a voksát a beruházás mellett. Major András a határozat legfontosabb indokaként említette azt a közel háromszáz fiatalt, aki az év teljes időszakában használhatná a pályát, mely megfelelő sportolási lehetőségeket biztosít minden évszakban. – A leendő műfüves pályát az oktatási intézmények is igénybe tudják venni, például a testnevelési órák vagy egyéb programok alkalmával – érvelt a képviselő. Gondolatát a következővel egészítette ki: Aki ismeri a műfüves pályák működését, az bizonyára tudja, hogy a hideg időszakban is alkalmas a focizásra, ezért bérbe lehetne adni. Az ebből befolyó bevétel nagyon jól jönne a városnak. A Fidesz-KDNP frakció képviselőjének vélekedése szerint az is a fejlesztés mellett szól, hogy ilyen jellegű pályázatot nagyon ritkán írnak ki, jó ha tízévenként sorra kerül. – Azt is tudjuk, hogy közel százmillió forintos befektetés jönne a városba, amit nem szabad veszni hagyni – tette hozzá. Egyik fejlesztés maga után vonzaná a másikat, mert az infrastruktúra mellett a vendéglátóipar is fellendülhetne, hiszen a focistákat kísérő szurkolók több órát is eltölthetnének a településen. Árnyalhatja némileg a képet, hogy mint a legtöbb pályázatnak, ennek is van önrésze. A város ezt az önkormányzati kötvényből fedezné, hiszen eleve megtérülő beruházásokra szánták. – Itt a lehetőség, mert ha csak karba tett kézzel várunk és nem támogatunk semmi, akkor sosem indulunk el felfele – hangzott a tájékoztatóban. A szervezők gyűjtést indítottak a költségek csökkentésére, a Fidesz-KDNP pedig minimum 100 ezer forinttal fog hozzájárulni a kezdeményezéshez.


A csornai képviselő-testület beszállna a biogázüzem-fejlesztésbe.
Háncs Károly is megemlítette a kötvénykibocsátást, mert akkor ezt a lépést határozott feltételekhez kötötték: A pénz közel kétharmadát olyan fejlesztésekre kell  fordítani, amelyek vissza is hoznak valamit a városnak. A Fidesz-KDNP frakció hónapok óta keresi a lehetőséget, s ezért merült fel a bioenergia. Köztudott, hogy a szélerőművet működtető Vill-Korr Energia Kft.biogázerőművet építene Csornán. Az önkormányzat egy évvel ezelőtt olyan elvi megállapodást kötött a céggel, amely opciós jogot biztosított a terület megvásárlására. Ez a szerződés idén májusban lejár, s a kft.további hosszabbítást kért, tehát további tárgyalások várhatók a cég és a város között.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 11.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play