Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Milyen fontosabb döntések születtek tavaly év végén?

A képviselő-testület a fizetőparkolás bevezetése óta többször is módosította  rendeletét. A szolgáltatást egyébként tavaly nyár óta a Vilmos Park Kft. végzi. A fizető parkolóhelyek számának növelésére Major András előző beszámolójában már kitért, s december végén megint elmondta: az újabb parkolóautomata felállításával az autósok dolgát szeretnék még egyszerűbbé tenni.  Az előző ülésen hozott döntéseket most a rendeletbe is be kellett építeni.
A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjai 2011-ben közbeszerzési eljárás keretében hirdették meg a hulladékszállítási és kezelési feladatok elvégzését, amit  a korábbi szolgáltató, vagyis a Rekultív Kft. nyert el. Az önkormányzatok a nagytérségi projekt befejezésének várható időpontjától, vagyis 2013. január elsejétől alkalmazzák  a hulladékkezelés egységes díjtételeit. A beruházás jelenlegi állás szerint kb. fél éves csúszásban van. Az országgyűlés tavaly novemberben fogadta el a hulladékgazdálkodási törvényt, amelynek értelmében a települési közszolgáltatási díjakat a Magyar Energetikai Hivatal ajánlására miniszteri rendelet szabályozza. Az árak alakulását sok tényező befolyásolja: a társulás tagjai, tehát minden település egységes díjat fizet. A több mint hetven társult település közül lesz olyan, ahol csökkennek, míg  máshol nőni fognak a díjak. – Az új  szerződés alapján a szolgáltató feladata lesz például a vegyes szemét, a házhoz menő szelektív és biohulladék gyűjtése, a hulladékudvarok üzemeltetése. Az egyéb tevékenységek közé tartozik a lomtalanítás megszervezése, a házi komposztálásban való közreműködés – tájékoztatott Major András. Csorna 2013-ban is részt kíván venni a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázaton, hatvanhárman pályáztak az „A”, és ketten a „B” típusú lehetőségre.
A legutóbb nagy vihart kavart, hogy az önkormányzat több napirendi pontot is zárt ülésen tárgyalt. Háncs Károly egyetért a polgármester döntésével, mert szerinte is több olyan téma került terítékre, amely indokolta a nyilvánosság kizárását. A szervezeti és működési szabályzat előírásai lehetővé teszik, hogy a publikum nélkül beszéljék meg a személyi kérdésekkel és a hozzájuk csatlakozó anyagiakkal kapcsolatos ügyeket – fogalmazott a képviselő. Az egyik napirendi pont volt „Az oktatási intézmények működtetési hozzájárulásának megtárgyalása” – mutatott rá Háncs Károly a témára. A csornai önkormányzatot meglepte, hogy a kormány szakosztályai az általuk kalkulált 145 millió helyett 26 millióval többet számoltak az iskolák fenntartási költségeire, ezért a helyhatóság úgy döntött, hogy továbbra is felvállalja  intézményeinek dologi kiadásait. A másik zárt ülés napirendi pontja a tankerületek kialakításával kapcsolatos megállapodások elfogadásáról szólt. A képviselő szerint a nyilvánosság kizárását indokolta, hogy szintén személyi és munkahelyeket érintő kérdésekről tárgyaltak. A szakmai irányításon felül a Kossuth Lajos és a Csukás iskola  gazdálkodása is átkerül a tankerületekhez, viszont utóbbi intézmény kollégiumát továbbra is Csorna fogja fenntartani. A Széchenyi és  a hozzá tartozó művészeti iskola, valamint a Hunyadi gimnázium kezelési és karbantartási feladatait az önkormányzat fogja biztosítani.
A megszűnő többcélú kistérségi társulásokkal összefüggésben Csorna két jelentősebb ügyben került döntési helyzetbe: A szociális intézmények (bágyogszováti és magyarkeresztúri idősek otthona stb.) fenntartására – a magasabb állami normatíva miatt – később is kifizetődőbb lesz a társulási forma. Az otthonokat a környék több településéről veszik igénybe a rászorulók. 2013. július 1-jétől Csorna vállalta a gesztori szerepet, azaz a gazdálkodás irányítását. A kötelezően ellátandó belső ellenőrzési feladatokat eddig a kistérség két alkalmazottja végezte, de az önkormányzat úgy döntött, hogy megfelelő képesítéssel rendelkező vállalkozóval vagy magánszeméllyel biztosítja ezt a tevékenységet, a korábbihoz viszonyítva kb. egyharmadáért. Háncs Károly végül szóba hozta azt a témát is, amely szintén sokakat érinthet: Csornán kétszáz felett van azon személyek száma, akik eddig nem csatlakoztak a szennyvízelvezető hálózatra. 2013. július 1-je után ők sem mérlegelhetnek, ugyanis kötelező lesz rákötni a gerincvezetékre, viszont ma már jóval többe kerül e szolgáltatás igénybevétele, mint a kezdetekkor. A képviselő javasolta, hogy az érintettek minél hamarabb tájékozódjanak saját érdekükben, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés