Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Milyen szakmát válasszak?

Nemrég nyílt napot tartottak a két telephellyel működő, tizenhat pedagógust és két szakoktatót foglalkoztató Kossuth Lajos Szakiskolában. Az esztergályos és a lakatos tanulók egy helyi cégnél, valamint az iskola alagsorában lévő tanműhelyben gyakorolják a szakmát, a szakácsok és a cukrászok pedig az intézmény másik épületében kamatoztatják gyakorlati ismereteiket. Az utóbbi jól ellátott alapgépekkel, továbbá három fázisú mosogatóval; de a másik szakmacsoportban tanulóknak sem kell nélkülözniük a berendezéseket, mint a hegesztőt és az állványos fúrógépeket.
Göncz Tibor igazgató elmondta azt a négy szakmacsoportot, amelyen belül a diákok több foglalkozás közül választhatnak: kereskedelem, gépészet, vendéglátás és építészet. A 31-gyel és a 33-mal  kezdődő számsorozat azt a szakmai besorolást jelzi, amely szerint az előbbi a 16.életév betöltéshez kötött, míg az utóbbihoz rendelt mesterségek elsajátításának feltétele viszont a tíz osztály elvégzése. Különösen érdekesek a hiányszakmák, mint például a gépi forgácsoló, a hegesztő, a kőműves és a szakács, mert ezen képzésekben résztvevő fiatalok kiemelt állami ösztöndíjban részesülnek. A tízezer forint alapösszeg a tanulmányi eredménytől függően emelkedhet, de akár meg is szűnhet, mert  tíz óra igazolatlan hiányzás esetén haladéktalanul megvonják.
Göncz Tibor az érdeklődőknek elmondta, hogy az iskola nem szervez külön felvételi eljárást, mert a beírt jegyek és eredmények alapján bírálják el a jelentkezőket.
A szakácsnak tanuló Szentes László öt éve jár a Kossuth-iskolába, és  az idén fog végezni. Neki a valódi izgalmak akkor kezdődtek, amikor a harmadik évfolyamon képzőhelyet választott. A szakma elsajátítása mellett jutott idő az iskolai kirándulásokra is, ahol sok kellemes élményt szerzett. Kortársainak bátran meri ajánlani az intézményt, mert az erős gyakorlati képzés segíti a pályakezdők elindulását. A bősárkányi Németh Dórának a nővére is a Kossuthba járt, ezért nem volt számára teljesen ismeretlen a környezet. A cukrásztanuló szerint jó a közösség és szimpatikusak a tanárok. Dóra az előtte szólóhoz hasonlóan sok jó programon vett részt diáktársaival, ezért nem bánta meg, hogy ezt az iskolát választotta.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés