Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Milyen volt az előző, és mit hoz az idei esztendő a mentőknek?

Dr. Lórántfy Mária orvosigazgató  szerint vegyes képet mutat a mentők helyzete a környéken. Térségünkben két városban, Csornán és Kapuváron működik mentőállomás. Előbbi településen rendkívül lelakott épületben dolgoznak a kollégái, ezért itt komolyabb felújításra lenne szükség, ezzel szemben Kapuváron  szép környezet szolgálja a betegek gyógyulását. A mentőszolgálat munkatársa megígérte, hogy TIOP-pályázatból rövidesen rendbe hozzák a csornai állomás egy részét. A hagyományos bejáratot elektromos kapukra cserélik, amivel csökkenteni lehet az időveszteséget. Ugyancsak uniós forrásból alternatív fűtési és melegvíz-szolgáltatási rendszer kiépítését tervezik, következő lépésben pedig a nyílászárók kerülnek sorra. A projektbe országosan 60 mentőállomást vonnak be, és megkezdték az épületek felmérését,  ezért talán az ősz folyamán elindulhat a felújítás Csornán is.
A megyei igazgató a gépkocsiparkot az országos átlaghoz hasonlónak találta, vagyis nagyon sok a tíz évnél korosabb jármű. A főorvos asszony megnyugtatásnak szánta a következőket:  az Országos Mentőszolgálat még ebben az évben 40 db kompletten felszerelt új esetkocsit vásárol, valamint az esztendő második felében, illetve a 2012 elején további 100 feletti gépkocsit állítanak munkába, de hogy ebből hány érkezik ide, vagy jut-e egyáltalán a Rábaközbe, arról még csak utalás sem hangzott el az interjúban. Ami biztos, hogy a csornai állomáson komolyabban felszerelt 24 órás esetkocsi, ezenkívül mentőgépkocsi működik. Előbbihez még jól képzett mentőorvos, illetve mentőtiszt is jár. Kapuváron hiányzik az esetkocsi szolgálat, pedig a fekvőbeteg ellátás megszűnése óta még nagyobb szükség lenne a  szállítójárműre- jegyezte meg a nyilatkozó. - Mindenképpen azt szeretnénk, ha  rövid időn belül esetkocsit tudnánk indítani Kapuváron - jelentette ki a főorvos. Egyébként az összes sürgős hívás a győri irányítóközpontba fut be, és az itt dolgozó szakemberek döntik el, hogy hova, milyen szintű mentőautót küldjenek. Az új típusú, 3,5 tonnát meghaladó össztömegű mentőkhöz “C”kategóriás jogosítvány kell, amely a gépkocsivezetők 80 százalékának már megvan, aki viszont nem szerezte meg, az  a munkahelymegtartó képzési támogatásra számíthat, tehát nem kell saját zsebből kifizetni a kb. 200 ezer forintos  beiskolázási összeget.
A mentő munka szépsége abból adódik, hogy a szakmaiságon túl sosem tervezhető előre, ezért a legtöbbször azonnali döntést kell hozni - szögezte le az orvosigazgató, aki az idénre vonatkozóan megjegyezte: növekszik ugyan a dologi kiadásokra fordítható összeg, de a munkatársak nem számíthatnak béremelésre. A jelenlévők rezzenéstelen arccal fogadták a nem éppen kedvező hírt.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play